Češi v Irbílu opravují 7000 let historie

Češi pokračují v obnově irbílské citadely (zdroj: ČT24)

Pouhých 60 kilometrů od bitevního pole Mosulu pomáhají zachraňovat čeští odborníci historickou památku nedozírné hodnoty. Tisíce let stará citadela v severoiráckém Irbílu je v dezolátním stavu.

Citadela stojí v samém srdci kurdsko-irácké metropole na pahorku vyvýšeném zhruba třicet metrů oproti okolí. Na rozloze přesahující deset hektarů se nachází přes pět set domů. Kořeny citadely sahají podle archeologů sedm tisíc let do historie, podle nejnovějších průzkumů dokonce ještě hlouběji. 

Irbílská citadela je považována za nejstarší nepřetržitě obydlené město na světě. Mezi domy s dřevěnými krovy a hliněnou střechou žili lidé ještě v 70. letech minulého století. Později diktátor Saddám Husajn vyhnal původní kurdské obyvatele a nahradil je arabskými rodinami. Teprve v posledních devíti letech se prastaré osídlení vylidnilo, pravděpodobně už napořád. 

Obyvatelé ne, turisté ano?

Vzácná památka v posledních dekádách značně zchátrala. Rozsáhlý projekt obnovy za miliony dolarů zahájily kurdské úřady. Zadavatelem se stalo UNESCO, jedním z vykonavatelů česká firma, která v citadele už zachraňuje devátou historickou budovu.

„Pracujeme tady od roku 2006,“ uvedl vedoucí irbílského projektu firmy Gema Art Petr Justa. „Postupně jsme si ze zhruba dvě stě padesáti místních řemeslníků vychovali třicet až čtyřicet lidí, kteří mají standard na obnovu památek UNESCO.“

Dva domy, které čeští restaurátoři pomáhají nyní opravovat, mají v budoucnu sloužit jako interaktivní turistické centrum. Prozatím v citadele funguje jen Muzeum kurdského textilu s kavárnou.  S turistickým ruchem je to ve válkou sužovaném kraji dost nejisté, proto se do budoucna uvažuje i o komerčním využití cenného komplexu. Nejprve je třeba ale dokončit restaurátorské práce, ty mohou trvat roky.