Lidé se mohou přijít rozloučit s Lubou Skořepovou

Poslední rozloučení s herečkou Lubou Skořepovou se bude konat v úterý 3. ledna od 11:00 ve foyer historické budovy Národního divadla. Umělkyně, která byla členkou činohry první české scény celých 65 let, zemřela 23. prosince v 93 letech.

V Národním divadle vytvořila na 160 rolí. Více než stovku dalších rolí ztvárnila ve filmu a v televizi. Například v Divadle v Řeznické, kde 16 let slavil úspěchy její ženský trojobraz Mydlibaba a ty druhé. Na stejném jevišti uvedla monodrama Pomluva, přibližující život francouzské královny Marie Antoinetty, jak se o něm v učebnicích nikdo nedočte.

Desítky postav vytvořila také v televizních filmech nebo seriálech, z poslední doby například v seriálech Šípková Růženka, Náměstíčko, Náves, Příkopy či Cukrárna. Léčitelku, která vyrábí zázračné lektvary, ztělesnila ve filmu Tomáše Vorla Cesta z města.

Luba Skořepová byla i spisovatelkou. V knize nazvané Nebe, peklo, ráj, která vyšla v roce 1999, například vzpomínala na slavnou gardu Národního divadla v Praze a přiblížila odvrácenou stranu herecké slávy.

Zabývala se odhalováním tajů přírody, astrologií, numerologií, sbíráním léčivých bylin či polodrahokamů. Loni Skořepová v Praze představila svou osmnáctou knížku. Má název Maminčina kuchařka a vznikla podle sešitu receptů, kterou v rodině opatrovali stovku let.