Recenze: Zpívej a užij si animovanou zvířecí Superstar

Buster Moon je nezničitelný koalí showman, trochu snílek a malinko podvodník, ale hlavně majitel upadajícího divadla, které chce za každou, ale opravdu za každou cenu zachránit. Dobře ví, že kdo chce vyhrát, ten se nesmí bát, ale musí najít odvahu a vyrazit vstříc svým snům. Mít bobky z rizika je tu zakázáno, neboť strach je sice mocný prevít, ale skutečné sny (když je budete brát vážně) jsou ještě mnohem mocnější. A kdybyste se přesto ještě pořád báli, tak rada zní: Zpívej!

Stalo se ve stále populárnějším světě zvířat a začalo to pádem. Každému, včetně jeho oddané a mírně mimoňské sekretářky slečny Crawlyové, která mu to za chvíli ještě pořádně zavaří, bylo jasné, že jde Moonovo divadlo do kopru. Každý na jeho místě by to zabalil. Ale to neznáte umanutou koalí vytrvalost, zarputilost a vynalézavost.

V šesti letech přehodnotil malý koalík Buster Moon své životní priority. Přestal snít o tom, že bude prvním koalou, kterého vyšlou do vesmíru, a zamiloval se do divadla. A u toho už zůstal, i když se mu teď do kanceláře dobývají zpruzení kulisáci, kteří nedostali zaplaceno, a dluží všude, kam neustále vypadávající oko přičinlivé chameleonky slečny Crawlyové dohlédne či spíš se dokutálí.

Jeho divadlo jde sice z kopce, ale on se dívá vzhůru k novému projektu. Bude to bomba, která otřese světem showbyznysu, velká pěvecká soutěž, v níž každý, kdo na to má, dosáhne obdivu, slávy a nesmrtelnosti. „Chcete být hvězdami a vyhrát sto táců? Tak je třeba makat, až budete ronit krev, pot a slzy,“ hecuje své vyvolené z divadelního pódia. A arogantní myšák Mike (kterému odpustíte všechno, když začne zpívat „My Way“), prasečí mamina Rosita, začínající gangster gorilák Johnny, který se musí rozhodnout, jestli bude hrát s bengy hru na zloděje a četníky, nebo to rozbalí za piánem, punk-rocková single dikobrazice Ash a stydlivá slonice Meena už začínají tušit, že tahle soutěž nebude žádná zívačka. Ale také to může být rozhodující moment jejich životů.

Český dabing šlape velmi slušně

Illumination Entertainment, která bude v příštím roce slavit deset let od svého založení, je produkční společnost (spojená s Universal Studios), jež se za relativně nedlouhou dobu své existence stala v animovaném světě pojmem (Mimoni, Já padouch, Tajný život mazlíčků). Její poslední opus Zpívej je budován na třech základních pilířích. Popularitě současné vlny zvířecích animáků, mixu nějakých pětašedesáti cover verzí populárních hitů, které se dobře poslouchají, a hvězdné sestavě, jež nadabovala jednotlivé figury (v originální verzi třeba Matthew McConaughey, Reese Witherspoonová, Scarlett Johanssonová, Seth MacFarlane). Jedním dechem je třeba dodat, že český dabing tentokrát šlape velmi slušně, rychle si na něj zvyknete a Ewa Farna je jeho ozdobou.

Tenhle hudební animák nemá velké dějové ambice a sympatické je, že se to nesnaží ani nijak zakamuflovat. Sází na hudební čísla, klasickou představovačku hlavních postav, barvitou směs songů a soutěžních čísel, sem tam prolnutých nakrknutými medvědy, kámošem Eddiem a bývalou divou Nanou. A také je tu k vidění jeviště osvětlené ukradenými olihněmi a dojemné a emocionální finále, kde se nezpívá pro prachy, ale pro radost. Možná nastal čas odejít, možná je to čas vítězství, důležité je, nepřestat bojovat! Povinná poučení („Ze dna vede jediná cesta, a to vzhůru“ či „Nedovolte strachu, aby vám bránil dělat to, co milujete“) příliš neprudí a neškodí si je občas připomenout.

Zpívej je dobrý (a svým způsobem nadčasový) imperativ, oscilující mezi animovanou zvířecí Superstar a zmutovanou hudební show typu Tvoje tlama má známý hlas. Nabízí přímočarou, nenáročnou a jednorázovou relaxaci a zábavu. Proč si ji sem tam nedopřát?