Stezka v oblacích nebo archeopark. Česká architektura se měří s Evropou

Prestižní soutěže o cenu Miese van der Rohe se zúčastní deset českých staveb, které vznikly za poslední dva roky. Nominovali je tuzemští odborníci, na nominaci pavilonu základní školy v Líbeznicích a Archeoparku Pavlov se shodli nezávisle na sobě všichni. O cenu bude bojovat také dvojdům Zen-Houses od libereckého architekta Petra Stolína, který je vítězem České ceny za architekturu. Výsledky mezinárodní ceny by měly být známy v květnu příštího roku.

Cílem soutěže je vyzdvihnout přínos evropských architektů a porovnat kvalitu architektury v jednotlivých státech. Česká komora architektů doporučila k udělení ceny pět projektů, dalších pět architekt Osamu Okamura a tři šéfredaktorka vydavatelství Zlatý řez Jana Tichá.

Ve hře je obnova pivovaru v Lobči nebo usedlost Maneschowitz

Mezi nominovanými je třeba ateliér Burian-Křivinka, který už v soutěži v minulosti uspěl. Tentokrát ho architekt Okamura nominoval za projekt vstupní budovy areálu Punkevních jeskyní v Moravském krasu. Ve hře je také obnova pivovaru v Lobči u Mšena (RIOFRIO Architects), rekonstrukce a přístavba Vrbatovy boudy v Krkonoších od studia IXA nebo Stezka v oblacích. Turistická vyhlídková stezka sahající do výšky 58,5 metru nad zemí od společnosti Fránek Architects letos získala titul Stavba roku od Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství.

Česká architektura se měří s Evropou (zdroj: ČT24)

Odborníky zaujali také tvůrci z A1 Architects svou venkovskou usedlostí Maneschowitz a architekt Jan Šépka s Domem v sadu, který vznikl na svahu v pražských Kyjích. Slovenská komora architektů do soutěže poslala stavbu Centra Máj v Českých Budějovicích od týmu SLLA Architects.

Stavby na území Česka se již několikrát objevily mezi finalisty

Cenu uděluje každé dva roky Evropská unie a Nadace Miese van der Rohe nesoucí jméno průkopníka moderní architektury a autora nejslavnější moderní stavby v České republice, brněnské vily Tugendhat. Česká republika se ceny Miese van der Rohe účastní od roku 1997, stavby na území ČR se několikrát objevily mezi finalisty. Naposledy, v roce 2014, porotu žádná z desítky nominovaných českých staveb nezaujala. Vítězem se nakonec stala budova filharmonie v polském Štětíně.

Mezi nejlepší evropské stavby se třeba v roce 1997 probojovala budova IPB Banky v Brně od týmu Burian-Křivinka, v roce 2003 Pleskotův Průchod valem Prašného mostu na Pražském hradě a Palác Euro na Václavském náměstí v Praze od Petra Malinského, Richarda Doležala, Petra Buriana, Michala Pokorného a Martina Kotíka.

V roce 2005 byl mezi finalisty Klášter trapistů v Novém Dvoře u Toužimi od britského architekta Johna Pawsona. Naposled měla výstava české zastoupení v roce 2007, kdy se od výběru dostal Jan Kaplický s obchodním domem Selfridges v Birminghamu.