Herci mezi slávou a koncentrákem. Na obrazovky vstoupí seriál Bohéma

České herecké hvězdy a jejich postoje v krizové době českých dějin sleduje nový seriál Bohéma. Příběh, který začíná v období před mnichovskou dohodou a končí v roce 1953, natočil podle scénáře Terezy Brdečkové Robert Sedláček, jenž do hlavních rolí obsadil Michala Dlouhého, Vladimíra Javorského, Sašu Rašilova, Judit Bárdos, Davida Novotného a další. Bohéma se na ČT1 objeví od 15. ledna.

„Málokdy v našich dějinách se skupina lidí pohybovala na tak tenké hranici mezi slávou a blahobytem na jedné straně a koncentrákem, mučením a smrtí na straně druhé,“ uvažuje o postavách šestidílné minisérie kreativní producent Jan Štern. „Dnes už legendární herci tehdy byli vystaveni obrovskému tlaku ze stran nacistických a později komunistických vládců. Někdo to přečkal se ctí, jinému to zlomilo charakter. Bohéma je příběhem o srážce moci s kumštem,“ pokračuje Štern.

Vyprávění rámuje okupace 1968, hřebík do rakve národní morálky

Autorkou scénáře Bohémy je novinářka, spisovatelka a scenáristka Tereza Brdečková, dcera významné postavy českého filmu, Jiřího Brdečky, který se podílel na filmech, jako je Císařův pekař a pekařův císař, Limonádový Joe, Baron Prášil nebo Až přijde kocour.

„Rámec vyprávění se odehrává za okupace roku 1968. Což byl hřebík do rakve národní morálky,“ vysvětluje Brdečková. Je 22. srpna 1968 a Arnošt Žák (Michal Balcar/Ondřej Pavelka), dlouholetý barrandovský scenárista a dramaturg, vypráví dceři o svém životě a lidech, které potkal. Jeho příběh začíná v září 1938, kdy se zamiloval do pražské Němky, herečky Lili Krallové (Judit Bárdos). Na rozdíl od ostatních postav, jež v rámci Bohémy vycházejí ze skutečných předobrazů filmových ikon, je Lili Krallová fiktivní kombinací několika protektorátních hvězd.

Události v kultuře: Seriál Bohéma (zdroj: ČT24)

Prostřednictvím Krallové se otevírají příběhy hlavních protagonistů Bohémy: Zdeňka Štěpánka (Michal Dlouhý) a jeho ženy Eleny (Lenka Vlasáková), Vlasty Buriana (Vladimír Javorský) se starostlivou manželkou Ninou (Gabriela Míčová), Oldřicha Nového (Saša Rašilov) a jeho Alice (Gabriela Mikulková), Jaroslava Marvana (David Novotný), režisérů Otakara Vávry (Pavel Batěk), Václava Binovce (Petr Jeništa), Martina Friče (Petr Stach) nebo Jiřího Weisse (Václav Jiráček). V neposlední řadě také majitele Lucernafilmu Miloše Havla (Jaroslav Plesl).

Bohéma by měla pomoci odpovědět na otázku, jak je možné, že se jedna země a jeden národ za pouhých patnáct let tak strašně změní z hrdé demokracie v ustrašenou totalitní společnost.
Tereza Brdečková
autorka scénáře

„Postava Vlasty Buriana je hodně těžká. Byl to brilantní komik a složitá osobnost,“ říká ke své roli Vladimír Javorský. „Pro něj to byla osudová doba, která začala ne až po válce, ale už vlastně příchodem Němců, a vlastně už s nástupem fašistů v Německu, protože jinak mám pocit, že Vlasta Burian mohl být světový,“ pokračuje Javorský.

David Novotný ke své roli uvádí: „Můj vztah k Jaroslavu Marvanovi se samozřejmě proměnil. Bylo to složité, nahlížet mu do soukromí, pustili jsme se do něčeho, co tak úplně neznáme. Doufám jen, že my nebudeme nikdy vystaveni tak extrémnímu tlaku jako ti, které dnes hrajeme.“

Další z filmových legend, Oldřicha Nového, si zahrál Saša Rašilov, který svou roli popisuje: „Postava Oldřicha Nového je plnokrevně napsaná, byla to radost. Není to jen nějaký povrchní pohled, imitace, jde o to ukázat toho člověka takového, jaký byl v soukromí, jaké měl životní postoje.“

„Bohéma je metafora celé společnosti. V tomto smyslu je to asi nejlepší scénář, který jsem kdy mohl přivést k realizaci,“ říká režisér Robert Sedláček. „Herci jsou právem vzýváni, protože mají charizma a umí věci vyjádřit ve zkratce. A Bohéma je projekt o tom, že herci jsou lidi jako my, jenom mají jednu vadu, mají talent, kterým se vymykají. A všichni na to dojedou,“ uvažuje Sedláček, který má s filmovou dobovou stylizací bohaté zkušenosti díky cyklu České století.