MeetFactory uvažuje nad sebevraždou V oku smyčky

Co přivádí člověka k sebevraždě? Téma dobrovolné smrti zpracovává nové představení v pražském prostoru MeetFactory, kde Ivana Chýlková obsluhuju lidi, kteří se rozhodli skoncovat se životem. Autorský projekt V oku smyčky vznikl podle scénáře a v režii Halky Třešňákové.

Hra má základ v posledním textu rakouského filosofa Jeana Améryho Vztáhnout na sebe ruku. Odehrává se v asijském bistru s rychlým občerstvením, kam na poslední večeři přicházejí ti, kteří se rozhodli zemřít. 

„V oku smyčky je o praktikování sebevraždy, o životě, který smrti předchází, i o tom, co si představujeme, že přichází po smrti,“ shrnula autorka a režisérka představení Halka Třešňáková. Příběh nestaví na dialozích, nezkoumá psychologii postav, zajímá ji každodennost a všednost. „Jde o choreografované herectví. Není tam úplně tanec, nicméně představení je pohybové,“ doplnila k formě nastudování.

Během příprav projektu prý tvůrce překvapilo, jaké množství podrobných návodů k dobrovolnému obchodu ze života našli na internetu. „Zdá se mi, že jakékoli téma, kterého se člověk bojí nebo je složité, si zjednodušuje, když o něm mluví nebo když ho nějakým způsobem zkoumá. A divadlo je možná dobrá možnost, jak toto téma prozkoumat a třeba se mu i zasmát,“ domnívá se dramaturg Matěj Samec.

MeetFactory zkoumá sebevraždu V oku smyčky (zdroj: ČT24)

Diváci se V oku smyčky mohou v MeetFactory ocitnout při nejbližších reprízách 29. ledna a poté dvakrát začátkem února.