Jiří Bělohlávek, naděje nejen pro Českou filharmonii

Praha - Česká filharmonie má za sebou první koncert pod taktovkou nového šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka. Šestašedesátiletý Bělohlávek dnes seznámil novináře se svými záměry v čele orchestru. Jeho hlavním cílem je posilovat vědomí jedinečnosti české hudební kultury a českou hudbu prosazovat v cizině.

„Hráči londýnského Symfonického orchestru BBC, kde Jiří Bělohlávek v předchozích šesti letech působil, na něm, dle jejich slov, oceňují to, že jeho práce má řád a že je náročný, ale zároveň je potřeba říct, že když toto říkali, tak se usmívali. Dobrý dirigent v orchestru je postava, která motivuje,“ řekl po tiskové konferenci redaktor ČT Petr Vizina v rozhovoru pro ČT24. 

Rozhovor s Petrem Vizinou (zdroj: ČT24)

„Na dnešním setkání s novináři Jiří Bělohlávek prozradil, že třeba pro úvodní, inaugurační koncert přesadil nástrojové sekce, což mělo podpořit celkový zvuk. Ovšem podstatnější je Bělohlávkovo přemýšlení o České filharmonii jako o českém pokladu, který má být veřejně přístupný. Orchestr se tím stává otevřenou institucí, která touží po tom, aby lidé přicházeli a spoluvytvářeli nové povědomí o našem prvním orchestru. Na tuto sezonu je například plánovaný koncert pod širým nebem, buď na Staroměstském náměstí, nebo na Hradě, na kterém by měla vystupovat zahraniční hvězda velkého renomé, její jméno nebylo zatím zveřejněno,“ uvedl dále Vizina. 

Zahraniční zájezdy má ČF naplánované až do roku 2015. Sází především na atraktivitu nové značky - Česká filharmonie a český šéfdirigent. Do tří let by měla zavítat například do Velké Británie, Jižní Ameriky, Japonska i Spojených arabských emirátů. Filharmonici by se měli vrátit i na evropské letní hudební festivaly, kterých se v minulosti mnoho neúčastnili. 

Příchod Jiřího Bělohlávka k ČF je vnímán jako určitá naděje pro orchestr, který v uplynulých 20 letech prošel několika krizemi. Právě Bělohlávkův odchod v roce 1992 považují někteří odborníci za historickou chybu, tehdy působil u orchestru pouhé dva roky, hráči si totiž tajně místo něj zvolili Gerda Albrechta.

Jiří Bělohlávek s Řádem britského impéria
Zdroj: ČT24

V předchozích měsících prošel orchestr reformou, která byla i s lepším platovým ohodnocením hráčů podmínkou šéfdirigentova nástupu. Šestašedesátiletý Bělohlávek chce v čele ČF posilovat vědomí jedinečnosti české hudební kultury a českou hudbu prosazovat v cizině. Příští rok nastoupí jako hlavní hostující dirigent také k Rotterdamské filharmonii.