Iva Bittová je na novém albu (jako) doma

Rozhovor s Ivou Bittovou (zdroj: ČT24)

Zpěvačka Iva Bittová plynule přechází z projektu do projektu. Po skončení česko-slovenského turné s Mucha Quartetem, s nímž ji spojily slovenské lidové písně ze sbírky Bély Bartóka, vydává nové album. Nahrávku, na níž se opět sešla s doprovodnou kapelou Čikori, pojmenovala At Home a pokusila se na ni přenést komorní náladu domova. O tom, jak důležitý pro ni je, mluvila i v krátkém rozhovoru pro ČT art na dálku z New Yorku, kde momentálně žije.

Co nebo kdo je pro vás zhmotněním domova?

Potřebuji klid, který, myslím si, se nám podařilo implantovat do nahrávky, a být v blízkosti přírody, což se mi teď daří v New Yorku. Nebydlím ve městě, ale dvě hodiny vlakem, v lese. Klid je velmi inspirativní a léčí. 

Jak album ve spolupráci s členy znovuobnovené kapely Čikori vznikalo? Co vás svedlo dohromady?

Právě v lese u New Yorku jsem poslouchala starší nahrávky, byl u toho také můj mladší syn Toník, který je i hostem na desce. Zaujala nás energie, která z hraní s Čikori dýchala, a to byl ten impuls. Navíc každý člen v Čikori prožívá úžasné období určité zralosti a vnitřního klidu, takže se to sešlo, a je to při poslechu znát i z nahrávky.