Studentský Písek nejvíce ocenil Normální lidi

Písek – Hlavní cenu Mezinárodního festivalu studentských filmů Písek 2012 vyhrál polský snímek Normální lidé. Film vyprávějící příběh Daniela, který byl právě propuštěn z vězení a snaží se začít nový život, režíroval Piotr Zlotorowicz. Hlavní Cenu Václava Kršky dotuje písecká radnice 50 tisíci korunami.

Porota ve finále soutěže hodnotila 43 filmů z více než dvou desítek zemí. Zatímco v minulém ročníku přehlídky uspěli především mladí čeští tvůrci, tentokrát se výrazněji prosadili nadějní filmaři ze zahraničních škol.

V porotě zasedli scenárista, režisér a spisovatel Kim Jang-il z jihokorejské Národní univerzity umění (K-Arts), dokumentarista BBC Nick Gray, režiséři Filip Renč a Dušan Trančík a také vítěz loňské Grand Prix festivalu Jan Vejnar.

Cenu za nejlepší hraný film získal jihokorejský režisér Kwak Či-hje za snímek Odpor bez násilí: aneb jak umlčet svou ženu, aniž bychom jí ublížili. Nejlepším dokumentem přehlídky se stal polský film o chápání smrti v dnešní době Navždy mladý, který režíroval Robin Lipo. Cenu za nejlepší animovaný film obdržel český titul Zapomnění od Vítězslava Ureše.

„Jsem spokojená, protože návštěvnost byla veliká. Přijela spousta zahraničních tvůrců, což nás vždycky moc těší,“ řekla ředitelka festivalu Vladana Terčová. Podle jejího prvního odhadu přilákal letošní festival asi nejvíc diváků ze všech ročníků. Také zájem ze strany tvůrců byl rekordní – do soutěže poslalo snímky 264 autorů.

MFSF - Písek
Zdroj: ČT24

Festival je úzce spojen se vznikem Soukromé vyšší odborné školy filmové v Písku. Její zakladatelé – manželé Vladana a Miloň Terčovi – zorganizovali ve spolupráci s městem Písek a za přispění několika píseckých patriotů první ročník festivalu v roce 1997. Postupně se rozšiřovalo spektrum soutěžních filmů, ale také festivalových hostů a návštěvníků. Filmy na písecké přehlídce jsou různých žánrů, ale mohou být maximálně půlhodinové.