Umění zachytit „malé“ věci. Zemřela autorka bilderbuchů Daisy Mrázková

Ve věku 93 let zemřela ve středu 14. prosince Daisy Mrázková. Česká spisovatelka, ilustrátorka a výtvarnice začala vystavovat ve čtyřicátých letech a tvořila až do současnosti. Proslavila se především desítkami obrázkových dětských knih.

Daisy Mrázková se narodila 5. května 1923 v Praze. Za své nezvyklé křestní jméno vděčí své matce, Angličance, kterou malířčin otec poznal v krejčovských dílnách v Londýně. Daisy vyrůstala ale především v Praze, kde také na začátku 40. let začala studovat na Uměleckoprůmyslové škole u Antonína Strnadela.

Na studiích se seznámila se svým budoucím manželem, malířem Jiřím Mrázkem (1920–2008). Po uzavření vysokých škol se odstěhovali na Českomoravskou vysočinu, do Prahy se vrátili až po konci války. Studia ale Daisy Mrázková už nedokončila.

Spolu s manželem byli členy výtvarné skupiny UB 12. Věnovala se olejomalbě, později v její tvorbě převažovala perokresba, kresba barevnými tužkami a v devadesátých letech malba vaječnou temperou.

Od roku 1962 se začala věnovat tvorbě autorských dětských knih. Stala se průkopnicí českých „bilderbuchů“, tedy obrázkových knih, vycházely na konci sedmdesátých a osmdesátých let. Dokázala v nich dětem přiblížit témata jako přátelství, smutek, opuštěnost nebo radost.

Geniálně v nich skloubila abstraktní křehký svět svých maleb a kvašů s drobnou, jakoby klasickou anglickou perokresbou a textem na pomezí poezie a prózy. Umění zachytit ‚malé věci‘, kterých si dospělí většinou nevšímají a považují je za samozřejmé, ukázat je skrze blízké příběhy a motivy je společným rysem všech knih Daisy Mrázkové,“ připomíná nakladatelství Baobab, jež začalo před několika lety vydávat reedice jejích děl pro děti.