Festival Fotograf reviduje pohledy i v botanické zahradě

Praha - Instalace uměleckých děl předních českých fotografů na netradičních místech i v alternativních galeriích doplněné o projekce, performance i přednášky přinese Festival Fotograf, který začíná v Praze. Jiří Thýn například připraví expozici v botanické zahradě. Tématem druhého ročníku festivalu, který potrvá celý říjen, je současná fotografie reagující na veřejný prostor.

„Festival Fotograf – Mimo formát zve návštěvníky nejen galerií, ale i města Prahy, aby hledali na různých místech nové pohledy na fotografii, aby o ní přemýšleli, pozastavili se a revidovali svůj pohled na fotografii jako statické médium,“ říká Katarína Uhlířová, kurátorka festivalu.

Přehlídka se zaměří na výstavní či projekční plochy na pomezí vnitřních a vnějších prostorů: místem pro fotografie se stanou výlohy, vitríny, poutače, dvory, zahrady, náměstí i nábřeží.

Festival obsadí veřejný prostor města, kulturní památky, výlohy obchodů či nástěnky, ale oživí i polozapomenutá prostranství, aby přinesl nový, originální pohled na místa, jež lidé denně míjejí. Výstavy se ale budou konat i ve dvou desítkách tradičních galerií.

Rozhovor s Markétou Kinterovou a Katarínou Uhlířovou (zdroj: ČT24)

Kromě jiného přehlídka připomene desáté výročí existence časopisu Fotograf a při této příležitosti uspořádá tematické diskuse s významnými zahraničními a domácími hosty. K účasti na letošním ročníku pořadatelé pozvali umělce, fotografy, performery či konceptuální umělce, kteří pracují s fotografií svébytnými způsoby. Jedinečné myšlenky a vizualitu v kontextu veřejného prostoru budou prezentovat například Martin Zet, Alena Kotzmannová, Jiří Thýn, Filip Turek a další.

„Fotografie je u nás důležitou uměleckou disciplínou s respektovaným a silným zázemím, proto cítíme, že je potřeba, aby měli lidé možnost si ji prostřednictvím našeho festivalu připomenout a objevit její nové formy a možnosti. Po úspěšném přijetí prvního ročníku ze strany odborníků i laické veřejnosti je naší letošní snahou přinést ještě rozmanitější programovou nabídku a vyplnit mezeru v podobě akce, která v oblasti fotografie na naší scéně dosud chybí,“ říká Markéta Kinterová, umělecká ředitelka festivalu.

Festival Fotograf chce vybudovat tradici fotografického festivalu, který zařadí Prahu mezi významná centra fotografie a vizuálního umění v Evropě. Usiluje o přiblížení současného fotografického umění a vytvoření tematicky zaměřeného prostoru pro setkávání širšího publika i odborné veřejnosti z celého světa.

Festival Fotograf – Mimo formát / Fotografie ve veřejném prostoru / Praha / od 1. do 31. října 2012