Nickyho rodina má další filmovou cenu, 103letý Winton se zúčastnil předání

Londýn - Snímek Nickyho rodina získal v Londýně cenu Mezinárodní organizace televizních archivů FIAT za nejlepší film s podílem archivních střihů. Dílo vyrobené v koprodukci České televize vypráví o činu sira Nicholase Wintona. Ten těsně před druhou světovou válkou vyvezl z protektorátu 669 židovských dětí a zachránil je tak před nacisty. Sám Winton, kterému je 103 let, se předání ceny osobně účastnil.

„Je to pro nás mimořádná pocta, protože to je cena profesionálů, a my jsme velmi šťastní, že tu cenu jsme mohli převzít v Nickyho přítomnosti,“ prohlásil Patrik Pašš, producent, scenárista a střihač filmu. Film Nickyho rodina zvítězil mezi téměř 20 snímky z celého světa. 

Film o záchraně českých dětí židovského původu anglickým bankovním úředníkem Nicolasem Wintonem a jeho přáteli v roce 1939 natočil režisér Matej Mináč. Kombinuje v něm archivní materiály, hrané sekvence a výpovědi přímých účastníků. Dokument, který přináší dosud nezveřejněná fakta, svědectví a osudy nově objevených „Wintonových dětí“, získal řadu filmových cen.

Do Britského filmového institutu s největším filmovým archivem na světě chodí lidé na legendární filmy, teď tu mohli vidět legendárního zachránce. Sir Nicholas Winton dorazil, i když mu je 103 let. „Cítím se starý, ale nejsem nemocný,“ prohlásil. Režisér Mináč oznámil, že o něm chystá v pořadí už čtvrtý snímek.

Sir Nicholas Winton, zachránce 669 dětí:

„Lidé teď chtějí jen pořád víc. Musíme se ale vrátit k zásadním věcem, jako jsou láska, dobrota, slušnost, poctivost a pomocná ruka sousedovi.“

Wintonem zachráněné děti mají už na 6 000 potomků. I proto jeho příběh diváky oslovuje a on sám platí za dokonalého hrdinu. „Myslím, že se to přehání, čím víc se o tom mluví. Ale pokud to lidem pomáhá, tak je to dobře,“ říká sir Nicholas Winton.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)