Umělecký vánoční strom v Ostravě rozsvěcuje stíny

Ostrava má umělecký vánoční strom (zdroj: ČT24)

Vypadá jako teepee, ovšem jen dokud se nerozsvítí. Trojhalí Karolina v Ostravě zdobí o adventu netypický vánoční strom - objekt vycházející z tvaru Davidovy hvězdy a nazvaný Rozsvícené stíny vytvořila slovenská umělkyně Katarína Szanyi na objednávku městské Galerie Plato.

„Umělecký strom připravuje každý rok například Victoria and Albert Museum nebo Tate Britain, v našem okolí nápad převzala Slovenská národní galerie. Tak jsme si řekli, proč to nezkusit i tady,“ vysvětlil umělecký manažer Galerie Plato Marek Pokorný.

Ostravský strom je dílem původně košické výtvarnice Kataríny Szanyi. Když dostala nabídku, věděla, že chce pracovat se světlem. Do světelného objektu s půdorysem hvězdy pak umístila živý stromek. „Uvnitř je smrček, který vytváří to, co vidíme - světla a stíny. Šlo mi o hru, kterou člověk o Vánocích vnímá, o záhadno, které úplně neodkrývá podstatné věci, ty si doplní samy emoce lidí,“ popsala své dílo umělkyně.

Vánoční strom od Kataríny Szanyi v Trojhalí Karolina
Zdroj: Galerie Plato

První umělecký strom v Ostravě vytvořila před třemi roky sochařka Šárka Mikesková - pověsila jej ke stropu. Elli Tiliu Motýlová ho loni nechala zasypat černým uhlím. Současná vánoční instalace bude v Trojhalí házet stíny každý den až do konce roku.