Cesta do pravěku není daleká

Praha - Přežili byste v pravěku? Možnost vyzkoušet si dovednosti, bez kterých se člověk v té době neobešel, a také svou zručnost mají lidé 27. a 28. září v programu Národního muzea.

Při výpravě do pravěku poznají, jak se v dávných dobách vyráběly nástroje, zbraně, jak se lidé oblékali a zdobili šperky, i co jedli. „Lidé jsou podle našeho názoru přesyceni moderními technologiemi a tím, že si nic nemůžou vyzkoušet a osahat v reálu,“ předpokládá archeoložka Kristýna Urbanová, že dvoudenní akce návštěvníky nejen bude bavit, ale možná poskytne i návod, jak trávit volný čas jinak než pasivně.

Vybrané pravěké technologie podle ní zvládne každý, a pokud ne, lektoři zájemcům rádi ukážou, jak paleolitický lovec štípal kamenné nástroje, jak první zemědělec brousil sekerky, jak se zpracovávala kůže, dřevo i kosti, jak se odléval bronz. Zkusí si také práci s pravěkým srpem, mletí obilí a tkaní textilií.

První den akce Dotkni se pravěku aneb dny pravěkých technologií je určen školám, o svátečním dnu je ale vyhrazen veřejnosti. Vrátit se do pravěku mohou lidé kdykoli mezi 9:00 a 16:00 v areálu Botanické zahrady Na Farkách v Praze-Bohnicích.

Rozhovor s Kristýnou Urbanovou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod