Filmaři, přijeďte natáčet do Česka! Dostanete peníze

Praha – Debut norského režiséra Bårda Breiena Kurz negativního myšlení sklidil velký úspěch a mnoho ocenění - namátkou třeba Českého lva nebo cenu na filmovém festivalu v Karlových Varech. Scenárista nyní začal v tuzemsku natáčet další snímek Detektiv Down. Do Česka jeho štáb přitáhly filmové pobídky.

Filmaři měli na výběr, zda novinku natočit v Česku nebo v Maďarsku. První klapka ve finále padla v rodinné vile kousek od Berouna. „Pro Česko jsme se nakonec rozhodli proto, že můj předchozí film tu měl velký úspěch, ale taky díky finančním možnostem. A samozřejmě Praha nabízí spoustu nádherných lokací,“ uvedl režisér. 

Filmový producent však o rozhodnutí natáčet Detektiva Downa v Česku hovoří mnohem pragmatičtěji. Nalákala je především státní finanční podpora, která jim zde umožnila pracovat. 

Tzv. filmové pobídky fungují v Česku již dva roky. Znamená to v podstatě vzájemnou službu - český stát proplatí zahraničním štábům až dvacet procent nákladů. A jak je vidět, vyplácí se to. Ministerstvo kultury říká, že filmové štáby vrací do rozpočtů víc jako sto procent vyplacené podpory. Zároveň zaměstnávají i místní filmaře a dělají republice reklamu. 

Jenže zájem zahraničních tvůrců je větší, než může pokladna pojmout. O některé „investory“ tak Česko přichází. 

„S největší pravděpodobností jsme přišli o film Grey man s Bradem Pittem, a zároveň jsme přišli definitivně o film z druhé světové války, který měl režírovat George Clooney,“ přiznala Helena Bezděk Fraňková, ředitelka odboru kinematografie na ministerstvu. „Peníze v rozpočtu nejsou, je napnutý a už tak obracíme každou korunu dvakrát,“ přisvědčil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. 

Poslední klapka norské černé komedie padne v polovině října. A nejpozději na konci roku bude jasné, kolik se v rozpočtu najde na pobídky na příští rok.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)
Vydáno pod