V Hradci Králové na Václava opět čekají v divadle

Hradec Králové - Divadelní přehlídka orámovaná dvěma svátky - 28. září a 28. října - otvírá pravidelně sezonu v Klicperově divadle. I letos Čekání na Václava zpříjemní kousky z produkce královéhradecké scény, včetně jedné premiéry, i hostujících divadel.

Mezi Dnem české státnosti a Dnem vzniku samostatného československého státu nabídne Klicperovo divadlo divákům zhruba čtyři desítky představení. Program zahájí 28. září uvedení cyklu zhudebněných balad Michala Horáčka Český kalendář, s nímž vystoupí Švandovo divadlo Praha. V dalších dnech se hradeckým divákům představí například také Dejvické divadlo se hrou o jedné expedici Brian či pražské Divadlo v Dlouhé s komedií Láska a peníze.

Baladu pro banditu přiveze do Hradce Králové Divadlo Husa na provázku Brno, brněnské Národní divadlo přispěje hrou podle knihy Patrika Ouředníka Europeana. Posledním představením letošního ročníku bude uvedení komedie Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho v nastudování Činoherního klubu Praha.

  • Koule (Klicperovo divadlo, režie: David Drábek) autor: Patrik Borecký, zdroj: Klicperovo divadlo
  • Balada pro banditu (Divadlo Husa na provázku, režie: Vladimír Morávek) autor: Viktor Kronbauer, zdroj: Divadlo Husa na provázku

Z vlastních her zařadilo Klicperovo divadlo do programu například příběh vrhačky Koule, komedii Jedlíci čokolády nebo obnovenou premiéru muzikálu Ještěři. Všechny spojuje osobnost jejich autora a režiséra Davida Drábka. Ten je podepsán i pod nastudováním Shakespearova dramatu Richard III., které si 20. října na přehlídce odbude premiéru. Diváci se prý mohou těšit v rámci cyklu Bůh ochraňuje Williama Shakespeara na pořádný zápas s klasikou.