Warholova Alžběta putuje do královské sbírky

Londýn - Britské královské sbírky nakoupily sérii čtyř tisků od amerického výtvarníka Andyho Warhola zachycujících královnu Alžbětu II. Vedení kolekce však nezveřjenilo, za jakou částku díla od věhlasného popartového umělce pořídilo.

Výrazně barevné tisky Warhol vytvořil v roce 1985 na základě fotografie Alžběty II. z roku 1975. Snímek panovnice s diadémem a náhrdelníkem, který pořídil fotograf Peter Grugeon, byl v roce 1977 použit během oslav stříbrného výročí nástupu Alžběty II. na trůn.

Warholovy práce budou součástí výstavy Portréty panovnice, která začne v listopadu na královském zámku ve Windsoru. Doplní pak sbírky, které britští králové shromažďují od 15. století. Podle představitelů sbírek královna koupi sama schválila.

Warhol vytvořil podobné portréty celebrit, jako byli Marilyn Monroeová, Jackie Kennedyová a Elvis Presley. Portréty Alžběty II. byly součástí série nazvané Vládnoucí královny, která zahrnovala nizozemskou královnu Beatrix, dánskou panovnici Margrethe a královnu Ntombi Twalaovou ze Svazijska.