Trailer: Manželské etudy Strnadových trvají 35 let

35 let, pět dětí a jeden dokument. Dokumentaristka Helena Třeštíková dokončila časosběrný snímek Strnadovi, v němž sleduje společný život manželského páru od začátku osmdesátých let do současnosti. Jejich příběh, který je součástí širšího projektu Manželské etudy, uvede do kin 19. ledna. Zatím na něj poutá trailer.

Se Strnadovými se Helena Třeštíková potkala poprvé poté, co byla oslovena Krátkým filmem, jestli by nenatočila příběhy několika manželských párů. Tématem mělo být zkoumání příčin rozvodovosti mladých manželství.

S šesti manželi točila šest let. „Naše protagonisty jsme našli na matrice, kam si přišli zadat termín svatby – bylo to vlastně zcela náhodné setkání, nebyli nijak speciálně vybíráni,“ uvedla k začátku dokumentaristka.

První díl projektu Manželské etudy byl dokončen v roce 1986, později na ně navázaly Manželské etudy po 20 letech. Osudy párů ale Třeštíková sleduje dál – a příběh jednoho z nich se rozhodla v mezičase přiblížit i ve formátu celovečerního dokumentu. Nebylo to poprvé, samostatný prostor už v roce 2006 dostala Marcela, jejíž smutný osobní příběh byl také součástí Manželských etud.

Taková normální rodinka

„Vybrat pro filmový tvar právě Strnadovy byla naše společná volba s producenty. Zdálo se nám, že v příběhu této rodiny se zrcadlí několik důležitých témat. Kromě manželských vztahů jsou to vztahy s dětmi, víra ve vlastní schopnosti a odhodlání vzít život do vlastních rukou a podnikat. A také nás zaujala jejich jedinečná schopnost to vše otevřeně a upřímně reflektovat,“ vysvětlila režisérka. 

Ivana a Václav se seznámili při studiu architektury. Záhy po roce 1989 se ale pustili do podnikání, otevřeli si v Praze velký obchod s nábytkem, který provozují dodnes. Zvládnout museli navíc výchovu pěti dětí a nenadálé partnerské i rodinné krize.

Strnadovi (2017, režie: Helena Třeštíková)
Zdroj: Aerofilms

„U Strnadů byla velká krize po zrušené svatbě dcery a dramatickém konfliktu rodičů. Ivana mi tehdy zavolala, že s natáčením končí. Václav naopak pokračovat chtěl. Asi půldruhého roku jsme se neviděli, emoce se uklidnily, zavolala jsem jim a s dalším natáčením souhlasili. Bylo to krásné opětovné setkání a měla jsem velkou radost, že k sobě zase našli cestu. A že ji našli i k nám,“ dodává Třeštíková.

Diváci nepřijdou ani o osudy ostatních párů z projektu Manželské etudy. Třetí etapa natáčení začala v roce 2009 a příběhy bude sledovat do roku 2017. „Natáčíme se všemi našimi protagonisty s výjimkou jedné ženy, která odmítla, ale její muž a syn s natáčením souhlasili,“ upřesnila dokumentaristka. Všechny díly by měly být po dokončení uvedeny v České televizi, která je také koproducentem snímku Strnadovi.