Osvícení nevyhaslo. Pokračuje v něm Doktor spánek

New York - Americký spisovatel Stephen King vydá pokračování svého klasického horroru Osvícení (The Shining). Román Doctor Sleep (Doktor spánek) vyjde příští rok v září, uvedl King na své webové stránce.

King má na kontě na padesát románových bestsellerů, jako Carrie, Misery či Mrtvá zóna. Osvícení vyšlo poprvé v roce 1977 a úspěch románu potvrdil Kingovo postavení oblíbeného autora horrorů.

V roce 1980 natočil režisér Stanley Kubrick podle knihy neméně slavný film s Jackem Nicholsonem v hlavní roli autora Jacka Torrance, který se svou rodinou jede dělat zimního správce do hotelu Overlook v coloradských horách. V opuštěném a izolovaném hotelu ho posednou zlé síly v budově a zaútočí na ženu i synka Dannyho, který má nadpřirozené schopnosti „osvícení“.

  • Osvícení / Shelley Duvallová, Danny Lloyd zdroj: ČT
  • Osvícení / Jack Nicholson, Joe Turkel zdroj: ČT

V pokračování je Danny Torrance (V Kubrickově filmu ho hrál Danny Lloyd) mužem ve středním věku a stále ho pronásledují děsivé vzpomínky na zážitky z hotelu Overlook. Svého daru „osvícení“ využívá k tomu, aby utěšoval umírající v hospicu městečku ve státě New Hampshire, vyplývá ze synopse románu na Kingově stránce. Jeho život se změní, když potká dvanáctiletou dívku, která má stejné nadání jako on a kterou „musí zachránit před klanem vražedných nadpřirozených bytostí“.