Kupkův obraz se prodal za 62 milionů korun. Ustavil nový domácí aukční rekord

Rekordní dražba za český obraz (zdroj: ČT24)

Obraz Františka Kupky Série C I. (Protihodnoty) z roku 1935 se v sobotu prodal v Praze v novém domácím aukčním rekordu za 62 milionů korun. Cena již zahrnuje aukční provizi. Vyvolávací cena byla o dva miliony nižší. Za rekordních 36,25 milionu korun se v Praze prodal také olej Oskara Kokoschky s názvem Žáby. Jeho dosavadní domácí aukční rekord byl 19,5 milionu.

Po čtyřech letech z prvního místa žebříčku českých aukcí odsunul vydražený Kupkův obraz jiné Kupkovo dílo Tvar modré. V roce 2012 ho za 55,75 milionu korun bez aukční přirážky vydražila společnost Adolf Loos Apartment & Gallery, která pořádala i sobotní aukci.

Mezinárodní rekord za Kupkovo dílo je ještě vyšší, činí téměř 70 milionů korun.

Vydražený obraz je prvním ze Série C z poloviny 30. let, kterou dohromady tvoří 12 obrazů. Před devíti lety se obraz Výšky IV. (Série C II.) prodal za 22,1 milionu korun bez aukční přirážky. Šlo tehdy o první prodej nad 20 milionů na českém trhu.

Obraz nakonec získal zájemce, který přihazoval přímo ze sálu, další dražitel licitoval po telefonu. Rekordní aukci v Mánesu sledoval téměř zaplněný sál a pokoření rekordu odměnil potleskem.

  • František Kupka byl český malíř, grafik a ilustrátor, který patřil k zakladatelům moderního abstraktního malířství.
  • Vztah Kupky k hudbě se podílel na vzniku a realizaci nového výtvarného směru – orfismu, tedy směru, který přibližuje malířství jiným uměním (hudba, poezie). 
  • Byl průkopníkem nefigurativní malby založené na působení barvy – v jeho kompozicích námět nehraje téměř žádný význam, rozhodující je skladba barev a linie.
  • Zdroj: ČTK

Sobotní aukce nabízela i další umělecká díla za vysoké ceny. Za 36,25 milionu se prodal Kokoschkův olej Žáby, který autor namaloval na protest proti invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Do dražby šel s vyvolávací cenou 25 milionů korun plus snížená aukční provize čtyři procenta. Dosud nejdražší Kokoschka na tuzemském trhu, obraz s názvem London, Chelsea Reach, se prodal za 19,5 milionu korun.

Za vyvolávací cenu 22 milionů korun kupec v sále získal obraz Josefa Šímy Ve čtyři hodiny odpoledne (Růžové tělo). Nejdražším obrazem Šímy, který se prodal v české aukci, byla dosud Léda s labutí za 14,6 milionu korun v roce 2008.

Aukční přirážka se obvykle pohybuje okolo 20 procent, u dražších děl v mnohamilionových cenách ji ale organizátoři aukcí často snižují.