Státní opera ztrácí diváky. Po tisících

Praha – Sloučení Státní opery a Národního divadla má negativní vliv na návštěvnost Státní opery, tvrdí odboráři. Podle informací klesl zájem diváků a počet předplatitelů opery skoro o desetinu. Současné vedení instituce ale nevidí příčinu problému ve sjednocení.

Měli jsme pravdu, zní nenápadně ze strany odborářů. Již před rokem se totiž postavili proti nápadu sloučit divadlo s operním domem. Státní opera měla do té doby vyprodáno do posledního křesla. Účinkující nyní namítají, že se sál postupně vyprazdňuje a počet prodaných vstupenek klesá.

Pravdivost jejich slov potvrzují i čísla. Meziročně ubylo opernímu stánku více než šest tisíc diváků. 

Státní opera přichází o diváky
Zdroj: ČT24

Před transformací se instituce držela na předních příčkách mezi ekonomicky nejúspěšnějšími příspěvkovými organizacemi, které ministerstvo kultury spravuje. Z jedné poloviny byla dokonce finančně soběstačná – návštěvnost hudebních představení se v průměru pohybovala kolem osmdesáti až devadesáti procenty. 

Pověřený ředitel ND Václav Pelouch ale proti zmíněným trvzením vznáší protesty. „Ty důvody mohou být různé, a kdo říká, že je zná, tak nemluví úplně pravdu,“ tvrdí. Státní opeře jde ale v procesu stmelování o vše, přestože úspora vzniklá sloučením obou scén byla vyčíslená na dvaadvacet milionů korun.   

„Jednorázové náklady, které byly vynaloženy, které jsou v řádech milionů korun, byly vykompenzovány těmi úsporami,“ říká Ondřej Černý, odvolaný ředitel ND. Podle bývalého vedení Státní opery se ale nic takového neděje. „Plán byl takový, že z těchto úspor se pokryje dorovnání platů zaměstnanců Státní opery a Národního divadla. Platy jsou tam do dnešního dne rozdílné,“ argumentuje Radim Dolanský, bývalý ředitel Státní opery Praha. 

Ministerstvo kultury připouští, že otázka slučování je stále otevřena, zrovna tak zůstává otevřena i otázka, kdo a kdy se stane novým ředitelem.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)