Pelouch: Na minulosti se neshodneme, je třeba řešit budoucnost

Praha - „Musíme pokračovat v tom, co bylo rozběhnuto. V druhém kroku je nutné nastartovat proces výběru nového ředitele a zároveň říci, jaká má být finální podoba Národního divadla,“ shrnul dočasně pověřený ředitel ND Václav Pelouch, co se od něj ve funkci očekává. Jasné důvody odvolání Ondřeje Černého, jehož ve vedení divadla prozatím nahradil, se sice od ministerstva stále nedozvěděl, má od resortu ale slib, že dotáhne některé nedostatky související s transformací ND a Státní opery.

Václava Peloucha, který byl technicko-provozním ředitelem Národního divadla, pověřilo ministerstvo kultury dočasným řízením své příspěvkové organizace před několika dny. Dlouholetého šéfa první scény Ondřeje Černého odvolala ministryně Alena Hanáková 7. září, do jeho křesla dosadila svého ekonomického náměstka Martina Sankota, který se ovšem v ND dlouho neohřál a zhruba po týdnu byl vystřídán právě Pelouchem. V třaskavé atmosféře po Černého odvolání se zdál být jedinou osobou, která je skousnutelná pro obě strany - ministerstvo i Národní divadlo.

Stav před transformací ND a SOP je prý nevratný

Proti Pelouchovi se ovšem postavili odboráři Státní opery, kteří stále zůstávají ve stávkové pohotovosti. Nelíbí se jim, že byl součástí Černého týmu, tedy z těch, kteří se podíleli na propojení ND a SOP, k němuž došlo na počátku roku 2012. Odboráři SOP transformaci odmítají a chtějí pro operu opět samostatnost, jistou naději jim po dovolání Černého poskytla i sama ministryně kultury Alena Hanáková, když připustila, že dokončení sloučení těchto dvou divadelních institucí není tak úplně jisté.

Václav Pelouch ovšem v Událostech, komentářích uvedl, že s dělením se nepočítá: „V zásadě se domnívám, že jsme ve shodě s ministerstvem kultury, že stav před 1. lednem letošního roku je nevratný a že dál máme připravovat novou sezonu v intencích toho, co bylo vytvořeno, tzn. sloučeného ND se SOP.“

Ministerstvo chce splnit sliby

Jednou z výtek na hlavu Ondřeje Černého při jeho vyhazovu bylo i to, že nepokračoval v transformaci, jak bylo jeho úkolem. Odvolaný ředitel namítal, že proces spojování ND a SOP brzdilo samo ministerstvo. To, aspoň tak to vyplývá z Pelouchových slov, svou určitou laxnost přiznalo.

„Proces byl do jisté míry pozastaven, to je pravda, v tom smyslu, že ministerstvo do jisté míry neplnilo to, co slíbilo, tzn., že v rámci slučování měl být vytvořen nový balet a pro něj platové podmínky, že měl být dorovnán plat dalších umělců atd.,“ připomněl. Vše má být ale napraveno. „Toto jsme si s paní ministryní vyjasnili a paní ministryně deklarovala zcela jasně, že bude plnit sliby, které dalo ministerstvo kultury, byť za předchozího vedení,“ dodal. Transformace se naplno rozjela ještě za doby působení Hanákové předchůdce a stranického kolegy Jiřího Bessera (TOP 09 - STAN).

Zástupci ministerstva kultury v čele s ministryní Alenou Hanákovou diskutovali se zaměstnanci Národního divadla o problematice vedení ND 12.9.2012.
Zdroj: ČT24

Kam dál? Všechno by mohlo býti lepší

S Hanákovou prý Pelouch mluvil i o „špatně nastavených procesech“, vágním vysvětlení Černého odvolání. Co konkrétně bylo špatně nastaveno a kdo to tak nastavil, se ale nedozvěděl. „Důvody pro odvolání pana ředitele Černého doposud nebyly vysvětleny,“ poznamenal Pelouch. Ministerstvo se sice „špatně nastavené procesy“ později pokusilo upřesnit, ale ne příliš šťastně (více viz v článcích níže).

„Paní ministryně nám konkrétní věci neřekla, nicméně my jsme si s vedením ministerstva řekli, že na tom, co bylo, se neshodneme, a teď je potřeba dělat další kroky, které jsou nutné k tomu, aby ND už nezažilo situaci, jakou zažívá teď, kdy je na počátku nové sezony zcela rozkolísáno tím, že byl odvolán ředitel bez udání dalších důvodů,“ upozornil Pelouch, že je potřeba situaci v Národním divadle stabilizovat a myslet na jeho další fungování.

Jaké by přesně mělo být, mají ukázat analýzy, které podle Peloucha buď dosavadní směřování první scény potvrdí, anebo vyvrátí. Stanovena bude odborná komise a svůj názor přidají také zástupci ND. Ministerstvo si svou vlastní analýzu situace na první scéně udělalo už před odvoláním Ondřeje Černého, o její výsledky a o závěry předchozího auditu externí firmy se také opíralo vysvětlení, proč byl Černý z ředitelského křesla sesazen. Podle Peloucha ale audit v ničem příliš přínosný nebyl. „Není se z něj možné v ničem relevantním poučit. Je to obecný elaborát o tom, jak by se měla řídit jakákoli firma na světě, jednoduše řečeno, že všechno by mohlo býti lepší,“ zhodnotil, co se dočetl.

Rozhovor s Václavem Pelouchem (zdroj: ČT24)

Snad tedy představu o finální podobě Národního divadla přinese plánovaná analýza. Teprve po ujasnění, jaká by první scéna měla být a kam by měla směřovat, je možné vypsat výběrové řízení na nového ředitele. Kdy by to mělo být, Pelouch neví. Ví jen, že jeho dočasné pověření řízením ND má trvat do nástupu nového ředitele.

Vydáno pod