Rodina i veřejnost se rozloučily s Radkem Brzobohatým

Praha - Pražské krematorium ve Strašnicích dnes bylo místem posledního rozloučení s oblíbeným divadelním a filmovým hercem Radkem Brzobohatým. Náhle zemřel uprostřed práce 12. září, pouhý den před svými osmdesátinami. Záznam obřadu naleznete v tomto článku.

Obřadní síň nestačila zájmu smutečních hostů. Smuteční akt byl proto zvukem i obrazem přenášen na prostranství před krematoriem. Příchozí, které vítala cimbálovka lidovými písničkami, poděkovali jednomu z posledních představitelů neokázalého hereckého chlapáctví, jaké kdy český film i divadlo měly.

Mezi přítomnými byla spolu s rodinou jeho bývalá manželka Jiřina Bohdalová, s níž natočil legendární trezorový snímek Ucho a po 40 letech se s ní na filmové plátno vrátil v romanci Vrásky z lásky. Dále přišli například režiséři Jiří Strach, Jiří Svoboda a Zdeněk Troška, herci Jiří Bartoška, Miroslav Donutil, Ivan Trojan, Eliška Balzerová, Jana Štěpánková, Pavel Zedníček, Václav Postránecký, Jan Kačer a Květa Fialová.

Vzdát poctu svému kamarádovi přišli také herci z divadla nesoucího jeho jméno. Z nich Petr Oliva a Karel Hábl zastoupí Brzobohatého v rolích, v nichž tam exceloval - Oliva v komedii Klec bláznů, Hábl v představení beze slov Tančírna.

Brzobohatý měl tuto středu na své scéně v Opletalově ulici ztvárnit anglického krále Jindřicha II. v inscenaci Lev v zimě. V pasáži před vchodem se po celý týden zastavovali obdivovatelé jeho herectví u pietního místa s jeho fotografií, pokládali tu květiny a zapalovali svíčky.

Úryvek z řeči Hany Gregorové

„Můj milovaný Raduško, lásko moje, všichni mí přátelé, nechci být patetická. Děkuji všem, co přišli, i těm, co nepřišli, protože by to nezvládli. Radek nesnášel pohřby z hloubky své duše, proto jsme to nazvali jako rozloučení. V srdcích všech, co ho měli rádi, zůstane navždy a bude tu s námi. Teď se dívá a chce, abychom se dívali a veselili. Byl to chlap, pravý chlap, Valach tělem i duší, a proto je tu cimbálovka, proto jsme to pojali v režii mých dětí, tak to přijměte. Pokud se budete chtít zasmát, tak se zasmějte, nechtěl by, abychom truchlili.“

Oblíbeného představitele chlapských rolí připomnělo i Divadlo na Vinohradech, kde Brzobohatý působil od roku 1967 přes tři desítky let a vytvořil tam 40 rolí. Některé dokládají fotografie ve smuteční vitríně. Radoslav Brzobohatý se narodil 13. září 1932 ve Vrútkách na Slovensku, jeho rodiče se přestěhovali na Moravu, kde se v Krnově vyučil mechanikem pletařských strojů. Tam začal hrát ochotnické divadlo. Po absolvování pražské Divadelní fakulty v roce 1954 působil v Kolíně, Mostě, Olomouci a Příbrami, než v roce 1963 zakotvil v Praze, nejprve v někdejším Divadle S. K. Neumanna.

Na Radka Brzobohotého prostřednictvím ČT24 vzpomínali jeho kolegové a kolegyně:

Veronika Freimanová: „On byl úžasný chlap, měl charizma a byl skvělý profesionál. Být s ním na place byla jedna velká radost a velmi se od něj člověk naučil. Ráda vzpomínám na naše společné cesty do Prahy po natáčení prvního dílu Sněženky a machři. Tehdy byl velmi šťastný, protože byl čerstvě zamilovaný do své ženy Hany Gregorové, čekali miminko. A přesto, že jsme většinu času strávili na cestě mezi Špindlem a Prahou, tak to byla opravdu krásná a šťastná doba.“

Ivana Andrlová: „Takových chlapů, jako byl on, je dnes již málo. Byl krásný. Když na něj vzpomínám, vybavím si vždy jeho chůzi, chodil hrdě vztyčený s rovnými zády – krásný pohled. Jako herec uměl být dramatický i civilní a divadlem žil, proto byl asi tak dobrý herec. V mých vzpomínkách zůstane jako pořádný chlap, který se dokáže druhého zastat, ale také s ním byla ohromná legrace, protože měl báječný smysl pro humor.“

Rudolf Jelínek: „S Radkem odchází celá jedna éra československého a českého filmu, na jeho filmografii by se totiž daly dokumentovat všechny fáze poválečného filmového vývoje. Radkovi se podařilo v oněch filmech odevzdat perly hereckých výkonů. Jeho čistota pohledu byla příznačná, byl to velký charakter.“

Od roku 1967, přes tři desítky let, exceloval na jevišti pražského Divadla na Vinohradech, kde vytvořil čtyřicet rolí. Z Vinohradského odešel až v roce 2000. O čtyři roky později pak spolu se svou ženou Hanou Gregorovou založili vlastní divadelní scénu.

Na 190 rolí vytvořil na filmovém plátně a televizní obrazovce. Nezapomenutelné jsou jeho postavy ze snímku Všichni dobří rodáci či seriálu F. L. Věk. Letos byl Brzobohatý v televizní anketě TýTý uveden do Dvorany slávy.

Kardiochirurg prof. Jan Pirk v Interview ČT24 ostře kritizoval bulvární média za informace, které přinesla o smrti herce Radoslava Brzobohatého. „Já jsem strašně rozzlobený. Blesk i Aha napsaly naprosté lži, vůbec to tak nebylo, napsaly, že se čekalo až já dooperuji, přitom já s tím neměl nic společného, byl převezen na cévní chirurgii. Já se jen chtěl přesvědčit, jestli vše probíhá dobře, vše probíhalo dobře, od přijetí přes diagnostiku to trvalo 40 minut, pak šel na operační sál. Já jsem neřekl, že sanitka přijela pozdě, to on přijel pozdě, ale ne vinou sanitky. Pan Brzobohatý měl výduť břišní aorty, ta praskla a on vykrvácel,“ uvedl Jan Pirk.

Péče o pacienty s nemocemi srdce a cévního oběhu patří k nejlepším na světě, řekl dále Pirk. „Je tady řada věcí, ve kterých mají naši pacienti lepší péči než třeba ve Velké Británii, například péče o ty srdíčka, léčba akutních infarktů je na neuvěřitelné úrovni. Jeden turista z Rakouska mi říkal, zaplaťpánbů že jsem ten infarkt dostal u vás a ne v Rakousku, tam bych takovou péči nedostal.“