Báseň Anne Frankové se v Nizozemsku vydražila za necelé čtyři miliony korun

Neznámý kupec vydražil na amsterodamské aukci za 140 tisíc eur (3,8 milionu korun) text básně, který za druhé světové války napsala Anne Franková. Konečná cena za krátký rukopis od židovského děvčete, jehož osud a smrt patří mezi nejznámější příběhy holocaustu, je téměř třikrát vyšší, než předpokládali odborníci.

Osmiřádkový text, který Anne z poloviny opsala z jedné nizozemské knihy básní, poslala přítelkyni Christiane van Maarsenové v březnu 1942, když jí bylo dvanáct let.

Krátce poté se židovské děvče začalo se svou rodinou skrývat před nacisty v tajných místnostech amsterodamské kancelářské budovy. Dvouletý úkryt zaznamenala ve svém slavném Deníku, který ji posmrtně proslavil; ona sama zemřela na tyfus v táboře Bergen-Belsen v roce 1945.

Autenticitu Annina krátkého psaní dokládal přiložený dopis od adresátčiny sestry, Jacqueline van Maarsenové, která dala krátký rukopis Frankové do dražby. Báseň nyní po internetu za zmíněných 140 tisíc euro vydražil zájemce, jenž si nepřál být jmenován.