Nobelova cena za literaturu přivádí sázkaře do varu

Londýn – Sázkaři nepropásnou žádnou událost, na kterou by si mohli vsadit. Jejich drobnohledu tentokrát neunikly ani nominace na Nobelovu cenu za literaturu. Sázkaři dávají největší šance japonskému literátovi Haruki Murakamimu, Nizozemci Ceesi Nooteboomovi nebo písničkáři Bobu Dylanovi.

Informace vyplývá z kurzů, které na jejich vítězství vypsala britská sázková kancelář Ladbrokes. Firma loni celkem zdárně „předpověděla“ výsledky rozhodnutí Nobelova výboru, když na pozdějšího švédského laureáta Tomase Tranströmera vypsala druhý nejnižší kurz.   

Japonský autor knih Kafka na pobřeží či Norské dřevo však na významnou cenu neútočí poprvé. Mezi favority na její získání byl Murakami již v minulých letech. Sázkařská tabulka mu tentokrát vylepšila kurz z 10:1 na 8:1. 

Jméno amerického písničkáře Boba Dylana může být pro leckoho překvapením. Sázející ale zpěvákovi věří natolik, že se probojoval do špičky předpokládaných kandidátů. V první desítce mu dělá společnost ještě Albánec Ismail Kadare, syrský básník Adonis nebo Američané Philip Roth a Cormac McCarthy.

Oficiální seznam navrhovaných spisovatelů Nobelův výbor nezveřejňuje. Výjimečně však poskytl veřejnosti novinku, že v oboru literatury letos vybírá z více jak dvou stovek kandidátů. Jméno vítěze se lidé dozví zhruba v druhém říjnovém týdnu.