Stoneovi Divoši: Drogová válka jako žert

Paříž - „To, že vám vyprávím tenhle příběh, vůbec neznamená, že jsem zůstala naživu. Tohle je ten typ historky, ve které se všechno vymkne kontrole,“ popisuje nejnovější snímek režiséra Olivera Stonea jedna z postav. Americký režisér film, jímž navázal na akční tituly Četa a Takoví normální zabijáci, představil evropskému publiku před víkendem v Paříži.

Drogy, násilí a volné lásky - pohled Olivera Stonea na jednadvacáté století odkrývá postmoderní realitu jako hru moci. „Vidím boj ve společnosti, i třeba na úrovni drogové války, jako žert a lidi jako postavičky v něm. Zajímají mě právě lidé, kterých se tato realita týká - co jsou a co z nich zbude,“ říká režisér.

O, což je zkrácenina jména Ophelia (Blake Livelyová), žije ve spokojeném svazku rovnou se dvěma muži - největšími dealery marihuany v Kalifornii (Aaron Taylor-Johnson a Taylor Kitsch), dokud se jejich podnik nezalíbí šéfce mexického kartelu Salmě Hayekové. Neomylně vyhmátne slabinu obou - ženu. A vše se postupně začne vymykat kontrole.

„Být divochem znamená zbavit se morálky, jakýchkoli limitů a ohledů vůči ostatním lidem. Toužíte udělat, po čem toužíte, i když zničíte všechno kolem,“ poznamenala Hayeková. Kartel ovšem podcení pouto mezi třemi pozoruhodnými přáteli. Ti svedou zdánlivě předem prohranou válku proti drogovému impériu s neochotnou podporou dvojího agenta Dennise (John Travolta) a prohnaného účetního (Emile Hirsch). „Postavy, které hraju, nemám rád,“ přiznal Travolta, „vyžívám se ve stávání se jimi, ale nikam bych si s nimi nevyšel.“

Pokud si ale čeští fanoušci Stoneovy kinematografie budou chtít vyjít s Travoltou a Divochy, mají šanci od 27. září. Po tuzemské premiéře zveřejníme na webu ČT24 recenzi.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)