American Music Awards pro pop i rap. Oceněni Bieber a Drake

Losangeleskému udělování hudebních cen American Music Awards, o kterých rozhoduje internetové hlasování samotných fanoušků, dominovali kanadský rapper a herec Drake a jeho popový krajan Justin Bieber. Oba si odnesli po čtyřech trofejích.

Bieber získal od fanoušků ceny za video roku, nejoblíbenějšího umělce mužského pohlaví a album i píseň v žánrech pop a rock. Drake proměnil rekordních třináct nominací v cenu za nejlepšího umělce žánru rap a hip-hop. Nejlepším albem svého žánru se stala také jeho nahrávka View, vůbec první album, které na streamingovém serveru Apple Music zaznamenalo miliardu přístupů.

Hlavní cenu „umělec roku“ získala americká zpěvačka, herečka a modelka Ariana Grandeová, jež tak z užšího výběru porazila například Adele, Rihannu i zmíněného Justina Biebera. Nejlepším novým umělcem fanoušci zvolili Brita Zayna, bývalého člena britsko-irské chlapecké skupiny One Direction, která ovládla ceny American Music Awards předloni.

Co přinesl Sting?

Britský zpěvák Sting získal ocenění za zásluhy pro populární hudbu. „Jsem hluboce dojatý tímto extravagantním gestem. A jako pro muzikanta ze zahraničí je pro mě důležité připomenout velký dluh, který už mám vůči americké hudbě,“ prohlásil.

Hudebník, který za necelých čtyřicet let na scéně vyzkoušel skoro všechny hudební žánry, na začátku listopadu vydal nové album 57th & 9th. Jeho název odkazuje na křižovatku dvou manhattanských ulic, kterou každý den míjel cestou do nahrávacího studia. Na slavnostním večeru ale publiku prezentoval směs svých největších hitů, včetně téměř čtyřicet let starých písní skupiny The Police.

Pokud jde o další žánrové kategorie, popová zpěvačka a herečka Selena Gomezová si odnesla cenu za nejoblíbenější umělkyni popu a rocku. Dívčí skupina Fifth Harmony, která vznikla během televizní talentové soutěže X-Factor, získala ocenění za nejlepší spolupráci. Nejlepší skupinou v popu a rocku byla vyhlášena formace Twenty One Pilots. Ceny za nejoblíbenější interprety v žánrech soulu a R&B dostali Chris Brown a Rihanna.

Reportáž: Předávání American Music Awards - Sting i Trumpův stín (zdroj: ČT24)

„Miluji tě, Hamiltone“

Vyhlašování amerických hudebních cen se nevyhnulo ani politickému prohlášení k americkým prezidentským volbám. Zpěvačka Idina Menzelová podpořila své kolegy z broadwayského představení muzikálu Hamilton, kteří minulý týden vyzvali nadcházejícího viceprezidenta Mikea Pence, aby hájil americké hodnoty.

Protože Penceovu návštěvu Broadwaye doprovázelo i nesouhlasné bučení, sám Donald Trump se k dění v divadle vyjádřil kriticky – a Menzelová nyní reagovala: „Nás, nejisté, vystrašené divadelníky nepozvou na inauguraci. Miluju tě, Hamiltone.“

American Music Awards (AMA) vznikly v roce 1973 a jsou druhým nejvýznamnějším oceněním v americkém hudebním průmyslu po cenách Grammy. Jejich vítěze určuje výlučně internetové hlasování fanoušků a oznamování cen bývá tradičně doprovázeno velkolepou hudební show; letos na ní vystoupili mimo jiné Bruno Mars, Lady Gaga a Nicki Minaj.

Vydáno pod