Teatr Novogo Fronta: Lze útěkem dospět ke svobodě?

Praha – Metaforickou koláž Home:scape (nesnadná slovní hříčka může značit domov:útěk i krajinu domova) ve středu večer v české premiéře uvede pražský prostor NoD. Divadelní experiment pochází z dílny Teatru Novogo Fronta a zjišťuje, co znamená mít domov, co znamená domov opustit.

Co je domov pro člověka, který nežije tam, kde se narodil? Dospějeme ale útěkem ke svobodě? A co je za těmi dveřmi, kam se všichni lidé chtějí dostat? Home:scape projekt je dílem mezinárodní divadelní spolupráce mezi Teatrem Novogo Fronta (Praha), Pro Progressione (Budapešť) a Tara Art.

Představení připravila režisérka Irina Andrejeva. „Pocházím z Ruska, stabilita a normální domov mi jsou vzdálené,“ usmívá se režisérka. Ztráta domova však není otázkou jenom státních hranic. „Nejsem emigrant, jsem Češka žijící v Česku, ale to téma je mi blízké, protože jsem z venkova a někdy bojuji s Prahou,“ říká herečka Gabriela Pyšná. „Nejradši bych někdy utekla zpátky do bezpečí.“

  • Home:scape zdroj: NoD
  • Home:scape (zkouška) zdroj: ČT24

Představení se inspirovalo rozhovory s desítkami cizinců v Praze, Budapešti a Londýně. Cirkusová rodinka v Budapešti či ruský emigrant v Praze sdílejí v představení své příběhy, aby vytvořili mezinárodní, nebo lépe: mezilidskou představu o tom, co pro nás znamená opustit domov.

Životní příběhy v sobě obsahují další témata. „Nebylo to součástí interview, ale hodně se tam objevuje téma smrti. Já jsem hodně čerpal ze své osobní zkušenosti, když mi zemřel táta,“ říká herec Robert Nižník.

Home:scape nespočívá pouze v samotném představení. V rámci projektu lze najít některé ze sebraných příběhy on-line. Diváci se tak mohou podělit o své vlastně příběhy o tom, co znamená domov, prostřednictvím interaktivního webu.

Představení mělo premiéru v průběhu olympijských her na začátku srpna v divadle Tara v Londýně; nyní pokračuje v turné po Evropě. Nejprve v říjnu zamíří na Slovensko, do Maďarska a Polska.

Teatr Novogo Fronta / home:scape/ 19.09.2012 a 20.09.2012 / od 20:00 / NoD / Dlouhá 33, Praha 1

Vydáno pod