Hanáková: Moc bych si přála zákon o Národním divadle

Praha – Ministerstvo kultury by mělo vypracovat zákon o Národním divadle (ND) . „Moc bych si to přála,“ uvedla v Otázkách Václava Moravce ministryně Alena Hanáková  (TOP 09 a STAN). Zákon by měl přispět ke dlouhodobé stabilizaci první scény. ND by tak mohlo opustit kritizovaný režim příspěvkové organizace, který je například důvodem nejisté pozice ředitele divadla, a stát se veřejnoprávní institucí.

Nový zákon by mohl být připraven během příštího roku. Myšlenku vlastního zákona pro Národní divadlo podporuje i Eva Kejkrtová Měřičková, ředitelka Dejvického divadla a místopředsedkyně výboru Asociace profesionálních divadel ČR.  „Je nejvyšší čas začít jednat o nastavení pravidel systému,“ vyzývá. Je ale skeptická ke schopnostem ministerstva takový zákon v blízké době připravit.

Ministerstvo může vydat metodický pokyn

„Myslím, že zákonná norma se do roka nestihne a nový ministr bude vstupovat do stejného vakua,“ varuje Kejkrtová Měřičková. Ministerstvo ale může vydat metodický pokyn, jak jmenovat a odvolávat ředitele divadla, radí ministerstvu. „Velmi by prospělo, aby takový metodický pokyn vznikl,“ souhlasí Hanáková.

Bouřlivé debaty o postavení Národního divadla v Praze vyvolalo nedávné náhlé odvolání ředitele divadla Ondřeje Černého. Zástupci ministerstva přitom nebyli s to vysvětlit důvody odvolání, čímž si vysloužili hlasitou kritiku.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Ministryně navíc pověřila vedením divadla svého náměstka Martina Sankota; vzápětí se ukázalo, že je figurou pro pracovníky divadla zcela nepřijatelnou. Postavit Sankota do čela první scény bylo třeba především z ekonomického ohledu, tvrdí Hanáková.

Pověřený ředitel Sankot po týdnu ve funkci skončil. Ministryně kultury svého ekonomického náměstka z čela české první scény po protestech umělců odvolala a do funkce pověřeného šéfa dnes po jednání s vedením divadla jmenovala současného technicko-provozního ředitele ND Václava Peloucha.

S divadlem bude komunikovat Milan Němeček

Hanáková neodvolá svého ekonomického náměstka Martina Sankota z funkce. Zúžila mu však pravomoci. O nově ustavený odbor živého umění se bude starat Milan Němeček, který bude komunikovat s ND. „Došlo k zúžení pravomocí tak, aby se celá situace zklidnila, aby nastal prostor pro další jednání s Národním divadlem,“ řekla Hanáková.

Pelouch bude v čele divadla do doby, než bude po uzavření výběrového řízení jmenován nový ředitel české první scény. Podle ministryně je nejdůležitější to, aby byl nový ředitel opravdu kvalitní, výběrové řízení se proto může zdržet. „I kdyby to mělo trvat rok,“ připouští Hanáková. „Není dogma, aby byl ředitel vybrán co nejrychleji,“ dodává. Ondřeji Černému, který stál v čele ND od roku 2007, měl původně skončit mandát 31. března příštího roku.

Divadlo musí vést nejlepší manažer

Národní divadlo musí podle Hanákové především vést nejlepší manažer ze všech. Zároveň by to měl být člověk, který má zkušenosti s oblastí umění. „Národní divadlo má být divadlem evropského formátu,“ představuje svou vizi ministryně.

Eva Kejkrtová Měřičková
Zdroj: ČT24

Kejkrtová Měřičková upozorňuje, že nový ředitel by měl naplnit představy státu o tom, jak Národní divadlo spravovat. Jenže ministerstvo kultury je zatím bez jasné koncepce. Ministryně by měla oslovit vybranou pracovní skupinu odborníků, která vytvoří návrh zadání úkolů pro nového ředitele, uvažuje  ředitelka Dejvického divadla. Následně jde o to, zda se ministerstvo s návrhem ztotožní a vezme jej za svůj.

Ministryně dále v OVM potvrdila, že spojení ND a Státní opery Praha bude pokračovat. „Chceme, aby se v transformaci pokračovalo dál. Nebudeme se vracet před první leden letošního roku,“ oznámila.

Nynější odchod ministryně by zkomplikoval situaci

Kejkrtová Měřičková je jedním z pěti tisíců signatářů petice Národ sobě, která požaduje mimo jiné rezignaci ministryně kultury Hanákové. V současné chvíli však pro odchod ministryně nehoruje, protože její nynější odstoupení by jenom zkomplikovalo situaci. Paní ministryně v poslední době do mechanismů práce divadla do jisté míry nahlédla, domnívá se Kejkrtová Měřičková. Alena Hanáková z postu ministryně odcházet nechce.

Vydáno pod