Honem na pačlověky začíná Aussie a Kiwi Film Fest

Na Novém Zélandu se netočí jen Pán prstenů a v Austrálii jen Krokodýl Dundee. Pestrost současné tamní kinematografie divákům představuje filmový festival Aussie a Kiwi Film Fest, na jehož program se mohou vypravit od 18. listopadu do pražských Lucerna a Ponrepo.

Přehlídku zahájí Hon na pačlověky. Komedie o neobyčejných pěstounských vztazích vznikla podle scénáře a v režii Taiky Waititiho. Objeví se v něm novozélandský herec Sam Neill, kterého diváci znají z Jurského parku Stevena Spielberga nebo z nostalgické romance Piano.

Natočila ji v novozélandsko-australské koprodukci režisérka Jane Campionová, od níž festival uvede snímek z roku 1990 Anděl u mého stolu. Z australských „archivů“ se bude promítat Zapadákov (1971), jehož režisér Ted Kotcheff je českým divákům známý spíše díky filmu Rambo: První krev.

K citlivému tématu australské historie i současnosti - ke středu kultury domorodců a nových osídlenců - se vrací hned několik titulů. Například dokument Putuparri a vyvolávači deště nebo film vyslaný letos za Austrálii do klání o Oscara: Tanna, tedy příběh Romea a Julie z kmene v Oceánii.

Celkem Aussie a Kiwi Film Fest představí do 23. listopadu pětadvacet filmů: krátkých, hraných, dokumentárních i animovaných.