Převzít Nobelovku? Díky za ni, ale už mám něco jiného, vzkázal Dylan

Americký zpěvák a básník Bob Dylan se osobně nezúčastní prosincového slavnostního předávání Nobelových cen ve Stockholmu. Podle Švédské akademie se omluvil kvůli jiným závazkům. „Je to neobvyklé, ale ne výjimečné,“ vzala akademie Dylanovo rozhodnutí na vědomí.

Dylan se během 115leté historie Nobelovy ceny za literaturu stal vůbec prvním oceněným hudebníkem. Prestižní cenu získal za „vytváření poetických novotvarů ve velké tradici amerického písničkářství“.

Že si ji osobně nepřevezme, vlastně tak překvapivé není. Písničkář otálel už s reakcí na informaci o získání Nobelovky. Teprve po dvou týdnech mlčení oznámil, že ji přijímá. Zpráva o ní mu prý „vyrazila dech“. Švédská akademie během čekání na reakci prohlásila, že laureátovo rozhodnutí nikdy nesoudí a že je jen na něm, jaký postoj k ceně zaujme. 

Dylan už při komentování Nobelovky uvedl, že se ceremoniálu zúčastnit chce, pokud to bude možné. V dopise, který akademie, jak uvádí na svém webu, obdržela v úterý 16. listopadu vysvětluje,  že nemůže v prosinci přijet do Stockholmu, a není tedy schopen účastnit se ceremoniálu. „Opět zdůraznil, že se cítí být velmi poctěn a přeje si, aby mohl ocenění obdržet osobně,“ píše se ve vyjádření.   

Že si laureát nepřijde pro cenu, je neobvyklé, ale ne výjimečné. V minulosti jich několik, z různých důvodů, nemohlo přijet do Stockholmu převzít cenu, přesto jim pořád patří, stejně jako patří Bobu Dylanovi.
Z vyjádření Švédské akademie

Ze zdravotních důvodů se na předání ceny za literaturu v minulosti nedostavili například Jaroslav Seifert v roce 1984, Elfriede Jelineková v roce 2004, Harold Pinter o rok později nebo Alice Munroová v roce 2013.

Spolu s cenami za lékařství, fyziku, chemii a ekonomii se Nobelova cena za literaturu předává ve Stockholmu, zatímco ocenění za mír v Oslu. V obou případech se ceremoniály konají 10. prosince, tedy ve výročí dne úmrtí švédského chemika a vynálezce dynamitu Alfreda Nobela, jenž ve své závěti rozhodl o vzniku ceny za důležité vědecké objevy, literární počiny či za podíl na zajištění míru.