Další argument pro odvolání Černého je zpochybněn

Praha - O finanční kontrole v Národním divadle (ND) vědělo ministerstvo kultury (MK) už v dubnu. Vyplývá to z dopisu odvolaného ředitele ND Ondřeje Černého pro MK, který ČTK poskytlo MK. Údajné porušení rozpočtových pravidel přitom uvedl v úterý náměstek ministryně kultury Martin Sankot jako jeden z důvodů, proč byl Černý odvolán. „Jde o pochybení zcela formální, ze státního ani jakéhokoliv jiného rozpočtu nebyla vydána ani koruna navíc,“ řekl technicko-provozní ředitel Národního divadla Václav Pelouch.

Údajné pochybení se týká programu energetických úspor, za který dostalo ND ocenění Evropské komise i ceny na energetických veletrzích. Rozpočtová pravidla při financování energetických úspor porušil Černý tím, že si investici nenechal schválit od ministerstva financí, tvrdí dnes MK. „Pokud tento souhlas měl být udělen, mělo o něj požádat ministerstvo kultury, neboť ND přímo s ministerstvem financí komunikovat samo ani nemůže,“ podotkl ale Pelouch.

Vedení ND také tvrdí, že všechny kroky týkající se projektu Energy Performance Contracting (v překladu uzavírání smluv na energetický výkon, EPC) se děly se souhlasem MK. O pokutě, kterou ND kvůli chybějícímu souhlasu ministerstva financí uložil finanční úřad, informoval Černý MK letos v dubnu. „Národní divadlo podalo námitky a odvolání proti kontrolním zjištěním a vzhledem k závažnosti a možnému dalšímu doměřování v nadcházejících letech, po které bude EPC dále splácet, zvažuje i soudní žalobu,“ píše se v dopise bývalého ředitele ND.

Odvolaný ředitel ND Ondřej Černý
Zdroj: ČT24/ISIFA/ČT24

Metoda EPC je způsob snižování nákladů na energie. Předpokládá se u něj, že za určitou dobu se vynaložené prostředky vrátí. Pokud nemá investor vlastní prostředky na výměnu technologií, vypíše výběrové řízení na společnost, která to zaplatí, a zadavatel jí náklady splácí přibližně deset let z energetických úspor. Podmínkou je, že zadavatel platí po zmíněnou dobu stejné peníze, jako platil před provedením úsporných opatření, pouze část jde na energie, zbytek na splátky technologií. Vybraná společnost odpovídá za to, že díky dodaným technologiím se opravdu ušetří, a pokud ne, rozdíl zaplatí ze svého.

„Veškeré kroky v rámci této metody ND odsouhlasilo ministerstvo kultury, řediteli Černému osobně za tyto realizace poděkoval tehdejší ministr kultury Václav Jehlička,“ uvedl Pelouch.

Sankot spekuloval o tom, že údajné Černého provinění může později prošetřovat i policie. Ta se ale v současné době zabývá pouze hospodařením Státní opery Praha (SOP) v letech 1998 až 2010. Trestní oznámení podal po svém odchodu z MK bývalý náměstek Radek Zdráhal a podle mluvčí pražské policie Jany Rösslerové upozornil na nekalé praktiky při zadávání veřejných zakázek. Kriminalisté zatím shromažďují podklady, trestní řízení zahájeno nebylo. Ve zmíněných letech ale SOP byla samostatnou příspěvkovou organizací MK, s Černým nemělo její hospodaření nic společného.

Národní divadlo
Zdroj: ČT24

Ještě před sloučením SOP s ND podali na Černého trestní oznámení odboráři z operní scény, kteří dlouhodobě vystupují proti spojení s ND. Uváděli, že Černý neoprávněně zvyšuje náklady v ND. Na jeho základě poslalo MK do SOP kontrolu. „Náklady jsem skutečně zvyšoval, ale oprávněně, protože jsem zvyšoval počet představení, čímž rostly výrazně výnosy, ale samozřejmě s tím trochu rostly i náklady, například na externí zpěváky či dirigenty,“ řekl Černý.

Vydáno pod