Sankot se omluvil, Hanáková diskutuje

Praha - Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a STAN) bude o budoucím vývoji v Národním divadle v Praze (ND) ještě tento čtvrtek jednat s jeho uměleckým vedením a zástupci souborů. Vyplynulo to z dnešní emotivní schůzky v historické budově ND. Připustila ale, že není jisté, že bude pokračovat transformace ND a Státní opery Praha. Její náměstek Martin Sankot, jehož dočasným řízením ND pověřila, se omluvil za své úterní výroky o snižující se návštěvnosti a odchodu umělců.

Ministryně také dnes řekla, že by její náměstek nemusel nutně stát v čele divadla až do ukončení výběrového řízení a jmenování nového ředitele. „Pokud bude jeho komunikace váznout, bude lepší, když situaci uklidní nový (pověřený) ředitel,“ vysvětlila.

„V současnosti nemohu říci, zda bude transformace přerušena,“ uvedla Hanáková. Další vývoj mají podle ní určit výsledky diskuse. Transformace divadla, tedy jeho sloučení s operní scénou, začalo podle plánů minulého vedení MK letos v lednu. Údajně pomalý proces transformace MK zmiňovalo jako první důvod odvolání ředitele ND Ondřeje Černého.

Na dnešní schůzce se zaměstnanci ND zazněla opět kritika sloučení obou scén i fakt, že tři osoby spojené s tímto procesem - bývalý ministr kultury Jiří Besser, jeho náměstek Radek Zdráhal a odvolaný ředitel ND Ondřej Černý - už na svých postech nepracují.

Více než hodinovou schůzku provázela spousta emocí a výkřiků z pléna. Členové činoherního souboru dokonce v jejím průběhu demonstrativně odešli.

„Řeší se tu moc věcí dohromady, avšak jisté je, že ministerstvo situaci nezvládá,“ řekl David Prachař a připustil, že soubor je nejednotný.  Šéf baletu Petr Zuska opakoval, že Černý byl odvolán neprávem a důvody pro to jsou vyvratitelné. „Jedinou jeho chybou bylo, že byl k ministerstvu dlouho loajální,“ připustil Zuska a pak se dostal do sporu s Hanákovou, když upozornil, že by svým odchodem z ministerstva přispěla k obnovení etiky, morálky a demokracie v této zemi. „Nebojím se tu stát, nechci se pouštět do osočování a obviňování, protože to nám nepomůže. To, co pan Černý udělal, udělal na počátku se ctí, ale zodpovědnost z něj nikdo nesejme,“ řekla ministryně a i za svá slova sklidila potlesk. „Nelitujeme jeho odchodu,“ zdůraznil odborář ze Státní opery, pro které je prioritou obnovení její samostatnosti.

Reportáž P. Viziny a J. Szászové (zdroj: ČT24)

Jedním z těch, kteří se čtvrteční schůzky s ministryní kultury zúčastní, bude herec a režisér Jan Kačer, jemuž část přítomných zatleskala vestoje. Hanákovou hájil, když uvedl, že její odvolání by nic nevyřešilo. „Na její místo přijde slabší kandidát, protože strana, kterou zastupuje, nemá dost členů ani na významnější posty,“ řekl a upozornil, že celá tato zpackaná a neprofesionální fraška se nezrodila v její hlavě.

Sankot se v závěru schůzky omluvil za to, co řekl v úterý na tiskové konferenci MK. Při svém výčtu údajných důvodů odvolání ředitele Černého argumentoval snižující se návštěvností a odchodem kvalitních umělců. Připustil, že se nezakládají na pravdě. „Vaší práce si vážím,“ uvedl dnes.

Podle Hanákové byla bouřlivá atmosféra setkání adekvátní situaci, v jaké se všichni ocitli. „Každopádně cítím, že je vzájemná shoda ve snaze o komunikaci a posun kupředu,“ řekla s tím, že by se zástupci ND měli podílet na výběrovém řízení na nového ředitele.

Vydáno pod