Geislerová, Dvořák a Trojan hledají vraha v „jiných“ světech

Otevření brány do jiného světa s sebou nese riziko, že v tom světě nemusíte být vítáni. Stojí za sérií vražd někdo odtamtud, nebo je vrahem člověk z masa a kostí, jehož motivy jsou mnohem více „pozemské“? Kriminalisté Aňa Geislerová a Jiří Dvořák a religionista Ivan Trojan mají na vyřešení od 9. září tři nedělní večery.

Jsou-li vám hlavní herečtí představitelé tajemného triptychu povědomí, pak správně. Před pár lety na obrazovkách České televize pátrali po pachateli rituálních vražd, které spojoval Codex gigas neboli Ďáblova bible. Televizní trilogie Ztracená brána na třídílnou Ďáblovu lest volně navazuje. Obě vznikly podle scénáře Arnošta Vašíčka, jenž je i autorem stejnojmenných knih.

Kromě vyšetřovatelů, autora scénáře a režiséra, jímž je opět Jiří Strach (tentokrát spolu s Vojtěchem Moravcem), který pro ČT natočil několik snímků dotýkajících se věcí mezi nebem a zemí (naposledy mysteriózní thriller Santiniho jazyk podle románu Miloše Urbana), spojuje oba filmy také středověké dílo opředené tajemstvím. Oběti vražd ve Ztracené bráně se zabývali Voynichovým rukopisem, sepsaným zřejmě na počátku 15. století neznámým písmem v neznámém jazyce.

Manuskript se nikdy nikomu nepodařilo rozluštit a možná je to dobře, pokud je v něm zašifrováno vědění, do kterého nahlédnout může být nebezpečné, jak naznačují ilustrace podivných předmětů a zařízení, dosud neobjevených souhvězdí a neznámých rostlin. Jednu takovou objeví kriminalisté u první z obětí, profesora Goldsteina, kterého někdo zavraždil v pražském podzemí.

Svět spletitých chodeb pod hlavním městem je jen jedním z paralelních světů, k nimž se vyšetřovatelé přiblíží. Všechny jsou pro běžného smrtelníka uzavřené a velmi těžko přístupné, pokud vůbec - zednářská lóže, tajné služby i svět skrývající se za bránou, jejíž souřadnice možná ukrývá Voynichův rukopis, podle některých teorií sepsaný v Praze.

„Nevěřící Tomáš“ Sumara (Jiří Dvořák), jeho kolegyně Lenka Šímová (Aňa Geislerová) i religionista a odborník na symboly Runa (Ivan Trojan) jsou mnohdy klíči k některému z těchto světů blízko, ale téměř nikdy na něj nedosáhnou, a pokud ano, o chvíli později, než by bylo třeba. Zastavit vraha, ať už je odkudkoli, se jim tak nedaří a z každého podezřelého se jen stává další oběť.

ZTRACENÁ BRÁNA – první díl televiznícho triptychu uvede ČT1 9. září ve 20:00. Hrají: Jiří Dvořák, Aňa Geislerová, Ivan Trojan, Josef Abrhám, Tomáš Töpfer, Viktor Preiss, Pavel Kříž, Martin Myšička, Matěj Hádek, Petr Pelzer, Taťjana Medvecká, František Němec, Jana Pidrmanová, Jiří Langmajer aj. Režie: Jiří Strach, Vojtěch Moravec. Scénář: Arnošt Vašíček. Kamera: Jan Drnek, Martin Šec.

Rozhovor: Třídílný thriler ČT "Ztracená brána" (zdroj: ČT24)
Vydáno pod