Děti hněvu našly ideální místo pro vraždu v Ostravě

Detektivní příběh z Ostravy (zdroj: ČT24)

Opuštěné nádražní hradlo inspirovalo ostravskou spisovatelku Nelu Rywikovou k detektivnímu příběhu. Hlavní hrdinové její druhé knihy s názvem Děti hněvu žijí v ostravské čtvrti Přívoz. Kdysi výstavní část města dnes nepatří k nejlepším adresám.

Literární prvotina Nely Rywikové – Dům číslo 6 – je také detektivním příběhem, ale i sociální sondou do života Ostravy. Autorce se v ní povedlo vystihnout atmosféru průmyslového města. Opuštěné hradlo, jež ji přivedlo k psaní druhého románu, objevila na procházce nedaleko svého bydliště.

„Píšu o tom, co mě děsí“

„Je to tu hrozně strašidelné. Stará vlaková točna, zchátralé budovy, za nimi skládka, koleje a za kolejemi vybydlené oblasti,“ popisuje místo své inspirace. V detektivce tu bydlí muž, jehož zavrhla vlastní rodina. Živí se preparováním zvířat. 

„To místo má genia loci, úplně vybízí k tomu, aby se tu odehrál nějaký strašidelný příběh,“ domnívá se autorka. Při psaní se nesoustředila jen na vraždu, ale i na příběhy lidí a motivy, které je dovedou ke zločinu. Aby je přesně rozkryla, vrací se do minulosti – křivdami z dětství trpí hned několik postav.

„Píšu vlastně o věcech, které mě děsí, kterým nerozumím. Potřebuju se z nich vypsat,“ přiznává Rywiková. Původní profesí je restaurátorka, nejspíše i proto má cit pro místopisnou atmosféru. I v Dětech hněvu je tak opět důležitou kulisou příběhu Ostrava.