Recenze: Designu i sportu zdar!

Plnoletý Designblok nastolil téma sportu a na svém zahájení ve střední hale Průmyslového paláce pražského Výstaviště zvýraznil zdatnost, sílu a vůli sportovců. Atributy tělocvičných klání, jakými jsou kůň či kladina, dekorují prostor zážitkové zóny, takzvané Designérie.

Srdeční záležitost

Srdce letošního ročníku - Designérii - nazývají její tvůrci romantickou vizí krajiny v opuštěném chrámu. Lze v ní relaxovat mezi návštěvou Superstudia a Openstudia. Povoleno je vystoupat na rozhlednu, posedět u jezera, pohrát si s dětmi u altánu ve tvaru šišky, zkusit ping-pong, zhoupnout se s výhledem na obří lustry z kbelíků či na cyklistická kola. (Jak doma velocipéd esteticky umístit, aniž by překážel na podlaze? Poradí Hang bike vzdušným držákem Heart, nečekaně nosné drátěné konstrukce).

Podobu místa ovlivnili designéři Maxim Velčovský, Radim Babák, Ondřej Tobola, Jerry Koza, Anna Kozová, studio SAD a H3T Architekti. Součástí Designérie je Garden Stage s přehlídkami, divadly i koncerty. Výběr budov týdne designu a módy ctí veletržní atmosféru, pamětníci s nostalgií vzpomínají lahůdek dřívějších Designbloků: lokací botelů, hotelů, barokních sálů či loftů. Secesní Průmyslový palác rámuje výstavy důstojně, provizorní levé křídlo, čekající na dostavbu, čile zabydlelo Openstudio.

Design komfortní, čistý a často retro

Expozice zahrnují řadu pokojíků, navozujících útulno. Některé retro tvary jsou natolik přesvědčivé, že vypadají jako původní artefakty, skutečné starší kousky ozvláštňují výstavní kóje. Občas vás něco vtipného okouzlí, pobavila mě rozverná stojací lampa Tanec makovic od Lehký design.

Zpomalit a snít - v ergonomické lenošce souladné tělu - nabízejí subtilní Chaise Longue Pure a Comfort z dílny Davida Pacáka pro Polstrin. „Nabeton“ spočinout se dá i na soukromí chránící lavičce Satellite Eduarda Herrmanna z VŠUP Praha, reprezentující sekci Diploma Selection. Osvíceni lampionovými svítidly Lantern z foukaného křišťálu (Henry Wielgus, Jan Plecháč) a bondážovými Tied-up Romance (Kateřina Handlová) od Bomma se v Holešovicích cítíme jako doma.

Finále poslední kapky

Oceňovaná šperkařka Janja Prokić připravila kolekci vejčitých nádob, dóz a váz s názvem Last Drop. Jedna z nich, zlaté vejce, symbolizuje zrod všehomíra, v inspiraci hrál roli také barokní mrak. Máme jen tolik času, než poslední kapka převáží lékárnické váhy. „Má duše prší jak obrovská mračna. Zalehnou svět, když poslední kapkou praskne jim duše,“ napsala autorka v doprovodném textu.

Rozhovor s ředitelkou Designbloku Janou Zielinski (zdroj: ČT24)

Ochutnat Designérii, projít se areálem návrhářských novinek a bloumat meditativním Lapidáriem, kde je Art House s instalacemi na hranici umění a designu, mají příznivci designu možnost až do pondělí 31. října.