Filmová upoutávka týdne: Bolestivé vztahy nočních zvířat

Na festivalu v Benátkách sice film Noční zvířata nedosáhl na hlavní ocenění, udělili mu ale Velkou cenu poroty. Režisér Tom Ford ve svém nejnovějším filmu zkoumá mezilidské vztahy i dopad, jaký na dva milence může mít „brutální“ způsob rozchodu. Amy Adamsová a Jake Gyllenhaal se představí koncem listopadu i v českých kinech.

Jelikož čtyřhodinové černobílé filipínské drama Ang Babaeng Humayo (Žena, která odešla), které letošnímu ročníku filmové přehlídky v Benátkách dominovalo, v českých kinech jen tak neuvidíme, náhradu představuje držitel Velké ceny poroty, která se bere jako druhé místo – Noční zvířata.

Ocenění tohoto filmu přitom působí docela překvapivě. Jeho režisér Tom Ford totiž předtím natočil jenom jeden film a navíc se značnou část života pohyboval v módní branži jako návrhář, který má i svoji vlastní značku. Už jeho film Single Man, s kterým debutoval v roce 2009, ale naznačil, že má velký cit pro estetiku. Vizuální stránka filmu byla silně vyzdvihována.

Režisér Tom Ford a herecká dvojice Amy Adamsová a Jake Gyllenhaal v Benátkách
Zdroj: Alessandro Bianchi/Reuters

Ve svém druhém filmu sleduje Susan v podání Amy Adamsové, která pracuje v galerii moderního umění, ale pociťuje vnitřní prázdnotu. Druhou rovinu vyprávění vyplňuje kniha jejího bývalého manžela v podání Jake Gyllenhaala, kterou bdící Susan otevírá v noci.

Rukopis se ale ukazuje být děsivou paralelou jejich někdejšího vztahu a pomstou za to, jak mu kdysi ublížila. Režisér tak může spojovat dramatický žánr s thrillerovými momenty. Ve zmíněné knize totiž rodinu zastihnou na opuštěné dálnici násilníci, kteří unesou hlavní postavě manželku a dceru a za nimiž se opuštěný manžel a otec vydává s pomocí detektiva.