Černá díra Davida Černého pohltí i gilotinu pro politiky

David Černý – umělec, který rád provokuje – otevírá černou díru. V pražské DSC Gallery představuje svoje práce, které vytvořil během posledních tří let: monumentální nerezové plastiky přesahující pět metrů i reliéfní portréty. Nechybí ani Zátopkovy nohy, které už „běhaly“ například v Českém domě na olympiádě v brazilském Riu.

Reliéfní portrét vytvořil Černý třeba Robertu Oppenheimerovi, strůjci atomové bomby, a Wernheru von Braunovi, konstruktérovi německých i amerických raket.

Mají vypovídat o potenciálu inteligence, které může lidstvo dovést až k likvidaci. „Jsou to solitérní věci spojené tématem smrti i toho, kam až se může lidské myšlení dostat, že se pak lidé začnou vraždit,“ potvrzuje Černý.

David Černý vystavuje v DSC Gallery (zdroj: ČT24)

Součástí vystavené trojice vědců je i portrét Stephena Hawkinga. Dílo před rokem sklidilo úspěch na mezinárodním veletrhu současného umění Start pořádaného zřejmě nejznámější londýnskou galerií Saatchi.

Zátopkovy nohy a gilotina pro politiky

Trčící nohy ze stěn symbolicky patří Emilu Zátopkovi a jeho mottu: „Když nemůžeš, přidej!“ Vznikly letos při příležitosti olympiády v Riu de Janeiru. Legendárního českého sportovce tu pohánějí motory ze stěračů. V Brazílii je chtěl Černý instalovat přímo do ulic jako reakci na tamní silnou tradici graffiti. 

Umělec, který, jak sám říká, nesnáší komentovat umění, naopak velmi rád komentuje politickou situaci. Jasné gesto vyslal třeba před třemi roky přímo z Vltavy směrem na Hrad ve formě desetimetrového fialového vztyčeného prostředníku.

obrázek
Zdroj: ČT24

Na otázku, zda má v plánu instalaci zopakovat, neodpověděl. Nicméně na českého prezidenta a Hrad myslel i ve své další práci, v níž vrtulové motory letadel přecházející v koňské nohy. 

„Je to taky trošku taková malá netradiční gilotina. Když ji vidím, tak mě napadá, že by bylo skvělé, že by tam mohli jít takhle za sebou jako v Indiana Jonesovi,“ představuje si Černý, k čemu by dílo mohli využít politici.

Jeho Black Hole, tedy černá díra, pohlcuje návštěvníky do 29. listopadu. Na příští rok chystá David Černý svou monografii a rozsáhlou výstavu na několika místech Národní galerie.