Hrdiny proti své vůli. Češi letí na Měsíc

Trailer: Kosmo (zdroj: ČT24)

Z Brd až do vesmíru. Česká televize začne v neděli večer na jedničce vysílat Kosmo, pětidílnou satirickou komedii, která popisuje příběh velkého projektu malého národa – jak by to vypadalo, kdyby Česko plánovalo let na Měsíc.

Češi do vesmíru původně nechtějí, nakonec jim ale nic jiného nezbude. Let na Měsíc, rozkradený a vytunelovaný státní projekt, je totiž třeba dotáhnout do konce, jinak Evropská unie hrozí likvidační pokutou. Hladký průběh vesmírného projektu si na starost vezme ministr školství (Martin Myšička) se svým tajemníkem. 

„Chceme si dělat legraci z toho, jak žijeme, jak se chováme, jak přistupujeme k dělání velkých věcí,“ přiznává scenárista Tomáš Baldýnský. „Češi, přestože nejsou hrdinové, se můžou hrdiny stát, když je k tomu někdo donutí,“ domnívá se totiž.

Na let do vesmíru připravuje posádku – ve složení David Novotný, Jakub Žáček, Petr Vančura a Eva Josefíková. Celé výpravě velí kapitánka Musilová. „Tomáš Baldýnský napsal neuvěřitelnou satiru na současnou politickou situaci a ukazuje se, že i když jsme ji točili před rokem, situace je neustále stejná,“ poznamenává Jana Plodková, představitelka Musilové. Ta nakonec na Měsíc nepoletí, nedovolí to sponzor letu, magnát a přední český drůbežář Anton Hrabiš (Martin Dejdar). 

Jaké osudy čekají další české kosmonauty, zjistí diváci ve 21:30 na ČT1.