Havlovo srdce bude kýčovitě zářit pro bubáky

Kurt Gebauer dokončuje srdce pro Havla (zdroj: ČT24)

Svítící srdce k nedožitým osmdesátinám Václava Havla se už brzy definitivně vrátí k Národnímu divadlu. Na náměstí nově nesoucím jméno prvního českého prezidenta ho umístil sochař Kurt Gebauer. S pomocníky nyní do modelu vyrývá vzkazy, které na něj lidé psali Václavu Havlovi. Ten poslední přidal během návštěvy Česka dalajlama.

Slavnostně byla instalace Kurta Gebauera odhalena 4. října – den před nedožitými osmdesátinami Václava Havla. První vzkazy na červené srdce napsaly třeba Dagmar Havlová nebo Vlasta Chramostová. Celé popsané bylo během tří dnů.

„Je na něm třeba nápis: Byl jste prvním, bohužel zatím posledním prezidentem. A jako poslední se na něj podepsal dalajlama. Jsem rád, že jsme se s ním přes srdce propojili,“ říká Kurt Gebauer.

Dagmar Havlová před srdcem pro Václava Havla
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Vzkazy na modelu z polystyrenu a sádrokartonu pak bylo nutné vyrýt, aby se mohla udělat forma z gumy. „A do té formy se bude dělat odlitek z laminátu,“ doplnil další postup sochař.

Pro bubáky naštvané na všechny přistěhovalce a odstěhovalce bude srdce kýčovitě zářit až na zastávku tramvaje.
Kurt Gebauer

Srdce od Kurta Gebauera se na náměstí Václava Havla vrátí nejpozději 28. října, tedy v den 98. výročí vzniku samostatného Československa.