Filmová upoutávka týdne: Wolverine zbavený komiksovosti

Na jaře příštího roku se australský herec Hugh Jackman zřejmě naposledy představí v úloze oblíbeného mutanta Wolverina ze série X-Men. Ve třetím samostatném filmu, který ponese jednoduchý název Logan, představí pohled do blízké budoucnosti, ve které ale nepobíhají okostýmovaní hrdinové. Upoutávka naopak naznačuje téměř postapokalyptický svět vymírajících mutantů.

Hugh Jackman nejspíš stále drží rekord v počtu ztvárnění stejné postavy v různých filmech. Dosud se jako Wolverine objevil v osmi snímcích – ve všech šesti hlavních x-menovských blockbusterech a dvou samostatných filmech. S Loganem, který do kin dorazí v březnu 2017, si připíše devátý zářez nezničitelnými adamantiovými drápy, které jeho postavě vyjíždějí z rukou.

Fanoušci zároveň budou mít možná poslední možnost vidět Wolverina s tváří Hugh Jackmana, sám herec oznámil konec svého „turné“. Nutno však říct, že Hollywood dokázal přivést zpátky mnoho herců, takže nic není definitivní. Například Robert Downey Jr. měl už také skončit s postavou Iron Mana a přitom už šlape Jackmanovi na paty a za dva roky by měl vyrovnat jeho skóre s devátým filmem.

Na cestě s profesorem X

První upoutávka na Logana naznačuje, že se tvůrci vydávají cestou, která se vzdaluje tradiční představě o komiksovém velkofilmu, nemluvě o tom, že po úspěchu Deadpoola šla produkce krvavější cestou, což by mělo vyústit v přísnější rating věkové přístupnosti. V Loganovi se ocitáme spíš v syrovém, skoro postapokalyptickém světě, kde Wolverine stárne, ale trablů mu neubývá. I když detaily nejsou úplně jasné, čelit by měl korporaci Nathaniela Essexe, která přispěla k úbytku mutantů a zruinování světa.

Režii filmu obstaral James Mangold, který s Jackmanem kdysi pracoval na romantické komedii Kate a Leopold a hlavně spolu dělali i předcházející samostatný film o Wolverinovi, který postavu poslal na výpravu do Japonska. Ze známých tváří se vrací i Patrick Stewart, který v předchozích filmech ztvárnil profesora X, mentora všech X-Menů. Zatímco dřív se vyznačoval mocnou myslí, nyní mu paměť spíš zadrhává.