Komu straší na cimbuří? Hradozámecká noc pro odvážné i lekavé

Praha – Hry s ohněm, pohádková vyprávění, kostýmované prohlídky nebo netopýři čekají ty, kteří v noci z 1. na 2. září zavítají na hrady a zámky. Do třetí Hradozámecké noci se zapojilo přes osmdesát objektů ve správě Národního památkového ústavu.

Centrem projektu, který hrady a zámky představuje zas v trochu jiném světle, je letos hrad Kunětická hora. Důvodem volby je spojení s jedním z nejmocnějších šlechtických rodů u nás – Pernštejnů, jimž NPÚ zasvětil rok 2012.

Program na Kunětické hoře zahájí ve 20:00 příjezd kočáru Viléma z Pernštejna, který hosty slavnostně přivítá na svém panství. Po prohlídkách ozvláštněných archivními filmy, hudbou a kejklíři vystoupí v areálu hradu šansoniérka Szidi Tobias a poté zazní historická hudba v podání skupiny Grál. Jako tečka za programem se chystá půlnoční ohňostroj.

Za hradozámeckým ponocováním ale není třeba jezdit jen na Kunětickou horu, návštěvníky po setmění uvítají i desítky dalších objektů po celé České republice. V Praze lze už v 16:00 vyrazit na malostranské Vinobraní v zahradách pod Pražským hradem. Odpolední program s dílnami, žongléry a historickou soutěží pak potěší především rodiny s dětmi.

Na děti je zacílen také program hradů a zámků Středočeského kraje. Odpolední anebo noční pohádkové prohlídky připravily v Mníšku pod Brdy, ve Žlebech či na Dobříši. Hořovice a Nelahozeves vsadily na hudební program, hrad Křivoklát láká v rámci Mezinárodní noci pro netopýry, k níž se na konci srpna a během září připojila i některá místa v Česku, na setkání s těmito nočními obyvateli. Tematicky nepříliš vzdálená je upírská prohlídka na zámku Loučeň. Na zámku Konopiště je možné v doprovodu současníků Františka Ferdinanda prošmejdit zámecké půdy anebo se pokochat fakírskou ohňovou show. Komu se nebude chtít se s Hradozámeckou nocí ve Středočeském kraji rozloučit, může zamířit na hrad Karlštejn, jehož brány jsou otevřeny nonstop.

Vstup Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)

V Jihočeském kraji zve na netradiční noční prohlídky zámek Třeboň, Nové Hrady, Rožmberk nebo zámek Lnáře. Návštěvníky i filmaři oblíbená Červená Lhota chystá prohlídky s podtitulem „téměř bez průvodce“, během nichž si milovníci památek budou moci v historických prostorách a sbírkách mezi 22 hodinou a půlnocí pobýt, postát a obdivovat se jim podle libosti. Jihočeský klášter Zlatá koruna spojil Hradozámeckou noc s vernisáží výstavy chorvatského výtvarníka Fadila Vejcovice.

Pozadu s lákadly nezůstává ani západ Čech. V Plzeňském kraji plánují stejně jako na Křivoklátě Netopýří noc, strávit ji mohou lidé na vodním hradě Švihov. Účastní se jí osobně sám Vladislav Jagellonský. V Karlovarském kraji zve k návštěvě zámek Kynžvart, kde ožijí příběhy exponátů z tamního metternichovského kabinetu kuriozit.

  • Hradozámecká noc zdroj: NPÚ
  • Hradozámecká noc zdroj: NPÚ

A co se bude dít v ústeckém regionu? Duchcov ovládne Casanova, který prozradí recept na elixír mládí, a zámek Jezeří karneval. Na Házmburku se budou opékat špekáčky, pohádkové prohlídky čekají od 19 hodin na děti na zámku Velké Březno a program s divadlem, romantickými prohlídkami při svíčkách a dobrodružstvím v zahradě připravil zámek Korozluky.

V Libereckém kraji se na Frýdlant vrátí Albrecht z Valdštejna a na zámku Hrubý Rohozec se budou dít věci, které se tam dějí, jen když je panstvo z domu. V Královéhradeckém kraji své brány otevírá hrad Pecka a Kost, běžně nepřístupná místa budou k vidění na zámku Častolovice. Návrat zpět do středověku se vším, co k němu patří, umožní na Starých Hradech. O hlavní program na Pardubicku se postará hrad Kunětická hora, nespaví vytrvalci mohou po půlnočním ohňostroji zamířit ještě na Nový zámek u Lanškrouna a vyfotit si z oken zámku, otevřeného do šesté hodiny ranní, východ slunce.

Památky na Vysočině zařadily do svého programu noční prohlídky, ať už komentované, nebo kostýmované. Zámek v Telči slibuje trochu adrenalinu - v noci na něj cvičně zaútočí hasiči. Noční prohlídky nabízí také jihomoravské památky – Bučovice, Lysice, Slavkov. Na Janově hradě v rámci Lednicko-valtického areálu mohou návštěvníci jen tak posedět, ochutnat místní dobroty a opéct si špekáčky.

Vinařské slavnosti jsou připraveny na arcibiskupském zámku v Kroměříži a v rámci Zlínského kraje lze navštívit i zámek Vizovice a účastnit se prohlídek v muzikálovém a filmovém duchu. Spát se nebude ani na severní Moravě. Hrad Bouzov pořádá celodenní hudební festival v hradním parku, kostýmované prohlídky především pro děti jsou připraveny na Šternberku. Zámek Jánský Vrch zve na zajímavé mozartovské divadelní představení. A ještě více na sever jsou připraveny slavnosti a ukázky vojenské historie na zámku Hradec nad Moravicí. Otevírá se také zámek v Bruntále, jehož prostorami lze projít v doprovodu restaurátora. Šermířské prohlídky nabízí hrad Sovinec.

Vybrat si podle svého vkusu a možností z programu toho, co se bude dít na českých, moravských a slezských památkách, mohou zájemci na stránkách projektu Hradozámecké noci.