V Tate Modern plavou ryby vzduchem

Philippe Parreno vystavuje v Tate Modern (zdroj: ČT24)

Tancem pohybu, světla, zvuku i lidské optiky je instalace Philippa Parrena v londýnské galerii Tate Modern. Pařížský mistr současné avantgardy rozsvítil a rozpohyboval 3 400 m² Turbínové haly.

Záběr Philippa Parrena je hodně široký: od sochařství přes film a zvuk až po vizuální umění. Volnost Turbínové haly, která je přístupná zdarma a kde lidé často tráví svůj volný čas i jinak než obdivováním umění, ho inspirovala k vytvoření instalace, v níž ryby plavou vzduchem. 

Interaktivní výstava jednoho z nejzajímavějších experimentálních tvůrců dneška si klade za cíl rozšířit vnímání vztahu mezi prostorem a časem, zvukem a světlem i realitou a fikcí. „Zvukové objekty jsou v interakci s proměnami světla. Panely reagují na změny zvuku, takže vše je vzájemně propojené,“ potvrzuje Parreno.

Výstava Anywhen výtvarníka Philippa Parrena (Tate Modern)
Zdroj: Rob Pinney/ČTK/ZUMA

Stejně jako propojení návštěvníka s prostorem a dílem je pro umělce typická synergie kanálů, skrze které své vize světa šíří dál. „Myslím, že Philippe má tu velmi výjimečnou schopnost spojovat historii moderního a současného umění s tím, co by z umění mohlo vzniknout,“ domnívá se kurátor Tate Modern Andrea Lissoni.

Výstavu s názvem Anywhen si návštěvníci galerie mohou užít do 4. dubna.