PJ Harvey předvede Česku svůj demoliční projekt

PJ Harvey zahraje v Praze (zdroj: ČT24)

Po pěti letech se českému publiku připomene britská muzikantka PJ Harvey. Do Prahy veze své nové album The Hope Six Demolition Project a to s devítičlennou kapelou – nejpočetnější, jaká ji za víc než čtvrtstoletí její hudební dráhy doprovázela. Ve Fóru Karlín zahrají ve čtvrtek 13. října.

Polly Jean Harvey vyrůstala na ovčí farmě na anglickém venkově. Je první autorkou, která má hned dvě ocenění Mercury Prize. Časopis Rolling Stone ji v roce 1995 vyhlásil umělcem roku a dvě z jejích alb zařadil na žebříček nejlepších desek všech dob.

O svém posledním albu říká: „Vnímám se jako skladatelka a textařka. Na cestách jsem posbírala spoustu informací a mou největší motivací bylo předat je lidem formou písní. To je to, co mě zajímá, to se mě týká.“

Její písně jsou příběhy lidí, které potkala na cestách po válkou zdecimovaném Kosovu a Afghánistánu i v chudinských čtvrtích amerického Washingtonu. Multiinstrumentalistka a básnířka se aktivismem a politikou zabývala už na svém předchozím albu Let England Shake z roku 2011, v němž jako by předjímala brexit.

Od debutu Dry, který do své top 20 nejoblíbenějších desek zařadil třeba i Kurt Cobain, PJ Harvey neustále mění hudební žánry, nástroje i image. Všechny své podoby předvede ve čtvrtek pražskému publiku.