Picasso portrétoval v míru

V Londýně vystavují Picassovy portréty (zdroj: ČT24)

Více než osmdesát děl Pabla Picassa vystavuje londýnská Národní portrétní galerie. Expozici poskládali kurátoři z prací slavného malíře napříč všemi obdobími jeho tvorby. Zapůjčily je prestižní síně z celého světa, i soukromí sběratelé. Několik z nich je ve Velké Británii k vidění vůbec poprvé.

Picasso portrétoval rodinu, milenky i přátele. Vystavené obrazy odhalují rozmanitost jeho tvůrčích postupů: od klasického pojetí přes karikatury až po kubismus.

„Na výstavě vidíte různé momenty jeho života, včetně skvělého portrétu mojí babičky. Ta mu dala příležitost zobrazit někoho, kdo reprezentoval mír. Zachytil ji několikrát i v Guernice a je skutečně úžasné, jak důležitý byl mír pro někoho, jako byl on,“ připomněla Picassova vnučka Diana Widmaierová. 

V národní galerii visí i portrét Lydii Corbettové, kterou slavný malíř portrétoval zhruba padesátkrát. Když se s ním setkala poprvé, bylo jí devatenáct. Je poslední žijící z Picassových výrazných múz. 

„On byl ve skutečnosti velmi duchovním člověkem. Když jsme seděli v jeho ateliéru, bylo to jako nacházet se v úplně jiném světě. Světě ticha a míru,“ vzpomíná.

Její i další portréty od Pabla Picassa si návštěvníci mohou v Londýně prohlédnout do 5. ledna příštího roku.