Někdo to rád hvězdné. V Praze vystavuje Sam Shaw, autor nejslavnější fotky Marilyn Monroe

Sam Shaw se proslavil jako fotograf hvězd a z mnohých jeho děl se staly ikony. Za všechny snad nejslavnější snímek Marilyn Monroe s rozevlátou sukní. Méně známé už jsou jeho fotografie obyčejného amerického života, které pro něj byly důležitější. Obě polohy jeho tvorby zachycuje jeho první evropská výstava, která je zároveň svým rozsahem historicky největší. Fotografa hvězd představuje Galerie hlavního města Prahy.

Zvěčnil Woodyho Allena, Alfreda Hitchcocka, Charlieho Chaplina nebo Audrey Hepburnovou. Příběh pro něj byl ale důležitější než jen zachycení známé tváře, celebrity proto nikdy nearanžoval. S jednou výjimkou - při focení nejslavnějšího snímku Marilyn Monroe, který pořídil při natáčení filmu Slaměný vdovec.

„Nikdy si nechtěl udělat řidičský průkaz, aby měl neustále volné ruce a mohl fotografovat. Aby se mohl pohybovat po filmovém place, najal si mladou řidičku. A tou dívkou byla Marilyn Monroe. Zůstali přáteli po celý její život,“ prozradil o jejich seznámení kurátor výstavy Thomas Buchsteiner. 

K hvězdám Sam Shaw prý přistupoval stejně jako k horníkům, zemědělcům a přístavním dělníkům. Jako fotoreportér procestoval celé Státy a vytvořil portrét amerického života v polovině dvacátého století.

Jako obrazy

Pokaždé měl na krku aspoň dva aparáty. Nejraději prozkoumával město, když usínalo nebo vstávalo. Patnáct let s ním vedla rozhovory Lorie Karnathová - jeho vidění světa v názorech a fotkách sestavila do knihy. 

„Když se podíváte na jeho fotografie, málokteré jsou technicky precizní, jsou spíš výtvarné. Některé si snadno představíte jako obrazy,“ upozorňuje.

Fotograf hvězd Sam Shaw vystavuje v Praze (zdroj: ČT24)

Sam Shaw fotoaparátem nakreslil stovky portrétů obyčejných lidí i slavných osobností. V Galerii hlavního města Prahy se s nimi mohou návštěvníci seznámit do 15. ledna.