La Vie? Cesta z pekla

Soudný den začal. Ďábel konferenciér třímá magickou hůl, kterou vše ovládá. Ještě před stanem (co stojí blíže Špejcharu a je označen dvojkou) jsem obdržela své osobní číslo a nevím, k čemu mi bude. Sedím v pohodlných plastových křeslech a bojím se, že dnes večer přijdu na řadu.

Kanadští 7 Fingers (7 prstů) patří k nejslavnějším novým cirkusům světa. V Čechách jsou poprvé, kvůli festivalu se naučili pár českých replik a během produkce čeština zazní i z reproduktorů. Jinak probíhá představení La Vie (Cesta) v angličtině. Jeho pokyny jsou ale celkem jasné, jde o souboj nebe a pekla. Výsledek záleží na konkrétních osobních údajích v karmické kartotéce. Naše duše se v průběhu rytmické introspekce na ledacos rozpomenou. Střihově odvážná koláž je nadupaná energií a pulsací hlavně v první půlce. Po relaxační pauze už má La Vie jinou dynamiku. Delší přestávku vítají všichni i vzhledem k dusnému počasí, přesto by 130 minutovému kusu slušelo zkrácení.

7 Fingers / La Vie
Zdroj: ČT24/Letní Letná

Hra La Vie obsahuje prvek šílenství, pracuje s kontrasty a dekadentní atmosférou. Je založená na technické složce, rafinovaně svícena, zvučena, s vousáčem diskžokejem na scéně. Barevný světelný park pracuje také s kužely bílého světla, namířenými k divákům. Odehrávají se zde intermezza, v nichž jsou herci na dotek publiku. Arénu osvěcují reflektory shora a malé boďáky z podhledu. Tomuto epicentru velí autoritativní muž v bílém, hlavní speaker a bavič. Okřikne pozdě příchozí, zatímco pohledná asistentka kontroluje naše jména v seznamech.

Na kulaté pódium navazuje molo, ústící do zákulisí, vedle stojí hromada papírových krabic. Kancelář, jejíž hrací plochu tvoří psací stůl s kartotékou, je rovněž součástí scénografie, stejně jako DJ pult s červenými barovými křesly. Hudba, silný trumf celé show, vzniká živě, samplováním. Jedna z aktérek v několika obrazech zpívá, postupně se přidávají španělské rytmy s mini kytarou, koncert skleniček, staré francouzské či americké šlágry nebo rap. DJ má zvláštní charisma, ležérně se pohybuje po scéně a v samostatném výstupu ozvučuje sochařskou hlínu, kterou pouští na hrnčířském kruhu jako na gramofonu.  

7 Fingers / La Vie
Zdroj: ČT24/Letní Letná

Všechny ostatní děje se na diváky řítí závratnou rychlostí a nepostrádají jistou dávku agrese. Kaleidoskop postav přináší téma vítěze, handicapovaného, letušky a pasažérů v letadle i odbavovací hale, psychiatrické léčebny, nemocnice, sebevraždy, nebeského soudu, koridy, šantánu, smrti. Cesta plná vzruchů je lemována obdivuhodnými artistickými výkony. „La Vie se odehrává v očistci fantazie, kde hříšníci padají, žonglují, šplhají, létají, zpívají a žertují, aby se dostali z pekla,“ anoncují organizátoři Letní Letné. V manéži se střídají vzdušné akrobacie, temperamentní žongléři s diaboly, taneční čísla a klauniády v civilních kostýmech.

Ne každý příchozí musí být vyladěn ke spolupráci s herci, v čemž vidím úskalí daného pojetí. Při první repríze zachránil čest domácích z hlediště vyvolaný právník, který měl nejen dobrou angličtinu, ale též odvahu tančit se špulkou na hlavě. V kontaktáži s publikem naštěstí fungují i mystifikace. „Náhodně“ vybraní diváci, ve skutečnosti členové souboru, jsou speakrem přivedeni na světla, kde předvedou své připravené umělecké číslo.

7 Fingers / La Vie
Zdroj: ČT24/Letní Letná

Jeden z vyvolených, Patrik, prochází všemi úskalími programu, podobně jako v nějaké podivné reality show. Jiný muž, Mr. Armstrong, v obleku, s vozíkem, simuluje nehybnost nohou, aby se poté předvedl coby zkušený pozemní akrobat a vášnivý tanečník typu Antonia Gadese. Proč vlastně motiv vozíčkáře 7 Fingers použili? V případě Kabaretu Lacrimae, kde hraje skutečně ochrnutý artista, jde o silný zážitek, ale simulace tělesného omezení? Nabízím vysvělení: Duchovní možnosti a vize jsou podobně ohromující jako fyzická zdatnost.

Zasáhla mě elegance vzdušné kreace v řetězových závěsech a její odvážné vysokofrekvenční otáčky. Pobavil erotický tanec sebevražedkyně s božským konzultantem i dráždivý song sekretářky s refrénem „everybody is fucking“. Akrobatky po celou dobu nevypadly ze své role, například schizofrenní Isabel perfektně ztvárňuje rozpolceného ducha akrobacií na šále. Neklid, hlasy, křeče, nervozita, úzkost… Moje číslo vytaženo nebylo. Mohla jsem zůstat v klidu na svém místě a užívat si všech zábavných efektů, zatím… Takový je život. Mimochodem, La Vie je také tradiční francouzský křesťanský časopis.

7 Fingers / La Vie
Zdroj: ČT24/Letní Letná

Bojíte se losování, osudu, turbulencí? Snášíte špatně pohled na to, jak si někdo vytahuje hřebíky z nosu a vzápětí je jiný olízne? Tak si asi pestrou pouť s La Vie tolik nevychutnáte. Účinkují v něm: Sébastien Soldevilla, Shana Carroll, Samuel Tétreault, Patrick Léonard, Isabelle Chassé, Faon Shane, Emilie Bonnavaud a DJ Pocket, který je zároveň hudebním režisérem multimediální podívané. Hraje se v rámci Letní Letné: 23., 24., 26., 27., 29., 30. a 31. srpna a 1. a 2. září, vždy od 19:00 hodin.

Vydáno pod