Cieslar natáčí Lustigovu Colette

Praha – Režisér Milan Cieslar se pustil do nového projektu. Natáčí scény v koncentračním táboře Osvětim, respektive v jeho vyhlazovací části Birkenau, aby pak podle novely Arnošta Lustiga Colette stvořil stejnojmenný film. Zesnulý spisovatel se krátce před smrtí částečně podílel i na scénáři, jenž odráží jeho vlastní válečné prožitky.

„Pokusili jsme se vytvořit jakousi iluzi toho, jak to tam vypadalo, ačkoli ta krematoria byla Němci na konci války zbořena,“ vysvětluje Cieslar během prohlídky krematorií v Osvětimi.

Herec Jiří Mádl ale na historickou přesnost příliš nedbá. „Není to o tom, abychom lidem ukázali, jak to vypadalo, a byli historicky věrní, ale spíš je to o vztahu dvou lidí v extrémních podmínkách,“ říká. 

Příběh o půvabné Židovce z Belgie napsal Lustig v devadesátých letech coby součást trilogie o osudech tří židovských žen. „Pro mě je úcta dělat na tomhle filmu, svým způsobem se podílet na tom, abychom o těchto věcech mluvili a nikdy na ně nezapomněli,“ vyjádřil se herec Ivan Franěk. 

Colette ale prvenství ve zfilmování Lustigových děl nezíská. Filmové plátno už okusil snímek Dita Saxová režiséra Antonína Moskalyka z roku 1967. Na Colette se však mohou diváci těšit již příští rok v září. V hlavních rolích uvidí Jiřího Mádla, Ondřeje Vetchého, nebo dokonce Francouzku Clémence Thiolyovou.  

Film Colette tématem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)
Vydáno pod