O Havla dramatika je zájem. Jeho hry uvádí Montreal či Istanbul

Václava Havla, který by ve středu oslavil osmdesáté narozeniny, už od začátku roku připomínají rozličné akce po celém světě. Zatímco některé vzpomínají na bývalého prezidenta a odpůrce komunistického režimu, jiné Havla vnímají hlavně jako dramatika a esejistu. Díky tomu druhému z pohledů se jeho hry dostaly znovu na pódia zahraničních divadel. V uplynulých letech měly premiéru například na Ukrajině, v Zimbabwe, v Jihoafrické republice nebo v Austrálii.

Nejen politik, také dramatik Havel je znám po celém světě. Audienci uvedlo Národní divadlo Žankovecké v ukrajinském Lvově, Rooftop Promotions v zimbabwském Harare a všechny vaňkovské aktovky představil cyklus čtyř scénických čtení v Divadelním centru v australském hlavním městě Canberra. Vernisáž se představila v Montrealu a na festivalu v Jihoafrické republice. Žebrácká opera byla uvedena albánsky ve Skopji v Makedonii, Vyrozumění nastudovalo Státní divadlo v Istanbulu.

Z Ukrajiny do Česka

Na hru Asanace v podání herců kyjevského Národního dramatického divadla Ivana Franka se mohou podívat také diváci v Pardubicích, Praze a Brně, kam ukrajinský soubor během výročí přijede. Vůbec první Havlovu hru na ukrajinském jevišti nastudoval český režisér Břetislav Rychlík.

V Budapešti proběhl na konci září divadelní festival Na Havla, kde byly uvedeny hry inspirované jeho dílem Audience na dvakrát, Antiwords a Velvet Havel.

Francouzský divadelní soubor Compagnie libre d'esprit představil celý cyklus věnovaný Havlovi, když ve spolupráci s Českým centrem v Paříži postupně na jaře uvedl Audienci, Vernisáž, Largo desolato, Protest a Vyrozumění. Havlovy hry připomenou v listopadu také v Amsterdamu, inscenaci Vyrozumění uvede ve spolupráci s Velvyslanectvím ČR studentský divadelní soubor Slavisch Toneel.

Agentura DILIA, která autorská práva Václava Havla zastupuje, poskytla letos práva dokonce ke dvěma desítkám Havlových textů, jejichž premiéry se uskutečnily či ještě budou ve Španělsku, Polsku, Francii, Belgii, Švédsku, USA, Nizozemsku, Albánii a Chile. „Licencemi k Havlovým hrám v německy mluvících zemích se zabývá tamní agentura, přehled o nich nemáme,“ upozornil za agenturu DILIA Zdeněk Harvánek.

Řada evropských měst si Václava Havla připomíná prostřednictvím filmů o jeho životě. Kodaňské kino Cinemateket uvádí dokumenty Život podle Václava Havla a Olga. Film Andrey Sedláčkové Život podle Václava Havla promítne na konci října České centrum ve Washingtonu. Město New York dokonce vyhlásilo 28. září za Den Václava Havla. Ve Vídni přiblíží život dramatika a disidenta Václava Havla výstava v Burgtheatru.

Památku Václava Havla uctí na filmovém plátně také v Nizozemí. Ve středu 5. října se v Českém centru v Rotterdamu bude konat projekce jeho jediného filmového díla coby režiséra Odcházení. Havlova poslední hra, podle které film vznikl, zaznamenala světový úspěch. Kromě českých divadel se hrála ve Filadelfii nebo v Moskvě, vřele byla přijata v Německu, na Slovensku i v Anglii. 

Začínají Pražské křižovatky, v Brně Málo bylo Havla

Na domácích scénách patří podle informací Divadelního ústavu k nejčastěji uváděným Havlovým hrám Zahradní slavnost, Žebrácká opera, Audience, Pokoušení a Vernisáž. „Vernisáž, Asanace a Zítra to spustíme budou mít letos během října premiéru v Městském divadle ve Zlíně, v Klicperově divadle, v brněnském HaDivadle a v brněnském divadle Husa na provázku. Vernisáž uvede i studio DAMU,“ uvedl Zdeněk Harvánek.

Nejvíce akcí oslavujících Havlovu památku a tvorbu probíhá v Praze. Nultý ročník festivalu Pražské křižovatky: To Havel With Love odstartuje už v úterý 4. října a do 9. října nabídne na Nové scéně Národního divadla hlavně představení zahraničních souborů z Ukrajiny a Běloruska.

Od 5. do 10. října uvede divadlo Sklep kultovní Mlýny. Adaptace Havlovy hry Život před sebou  poběží také v České televizi, která k výročí připravila bohatý program. Kromě Mlýnů uvede třeba televizní premiéru dokumentu Občan Havel přikuluje nebo přímý přenos koncertu v podání České filharmonie z pražského Rudolfina.

Známým oslovením Milí spoluobčané začíná nová píseň, kterou k nedožitým osmdesátým narozeninám bývalého prezidenta napsali a zhudebnili Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř a David Koller. Skladba je zároveň pozvánkou na stejnojmenné shromáždění, které se bude konat 5. října na pražském Václavském náměstí a které uvede biskup Václav Malý.

Oslavy výročí narození Václava Havla vyvrcholí deset dní po jeho narozeninách, tedy až v sobotu 15. října, sérií akcí Havel@80 v Lucerně aneb osmdesát gratulantů k osmdesátinám. Večer zahájí otevření výstavy a knihy Hele, Havel!  Zatímco v prostorách kavárny a malého kinosálu Lucerny budou po vernisáži probíhat filmové projekce, velký sál rozezní koncert více než čtyřiceti interpretů a hudebních skupin.

Život Václava Havla představí od 28. října do 13. února také výstava fotografů Tomkiho Němce a Bohdana Holomíčka. Fotografie doplní doposud nezveřejněné filmové dokumentární záznamy Petra Jančárka. Tomki Němec v době výstavy také představí svou novou publikaci Václav Havel – Tomki Němec – Fotografie.

V Brně se v týdnu od 4. do 10. října koná festival nazvaný Málo bylo Havla, na kterém spolupracuje třeba divadlo Husa na provázku. Kromě debat a happeningů mohou jeho návštěvníci v brněnských divadlech zhlédnout Vernisáž, Antikódy nebo Audienci.

Výročí si 5. října připomenou také v Ostravě. Mimo jiné slavnostním odhalením Lavičky Ferdinanda Vaňka před heřmanickou věznicí, ve které byl Václav Havel více než rok vězněn. V průběhu celého října si řada českých knihoven připomíná Havlovy texty prostřednictvím výstav a čtení, mimo jiné ve Frýdku-Místku, Zlíně, Prostějově nebo v Plzni.