Ze skicáku Jiřího Šlitra, akademického malíře podle pasu

Praha - Jiří Šlitr byl nejen skladatel, zpěvák a herec, ale fušoval také do výtvarničiny. Jeho kresby Ze skicáku, jak zní název výstavy, předtavuje pražská Galerie 2g Na Výtoni. Doplňují je fotografie Ivana Englicha, který jako jediný v 60. letech dokumentoval činnost divadla Semafor.

Sám jsem se sebe dřív nejednou ptal, čím chci raději být: zda hudebním skladatelem, nebo výtvarníkem, napsal jednou vystudovaný právník Jiří Šlitr. I když se proslavil hlavně v hudbě, bez bloku a tužky nikam nevyrazil. Kreslil prý pořád a všude - třeba v pět hodin ráno na ulici, v kavárně, v divadle. Vystavoval často už za svého života, a to i v zahraničí - v Houstonu, Hollywoodu nebo New Yorku.

„Doma jsem našla jeho pas, kde má dokonce napsáno, že je absolvent Akademie výtvarných umění, že je akademický malíř, což je naprostý nesmysl. Nejspíš to bylo z toho důvodu, aby mohl víc cestovat,“ prozradila Šlitrova dcera Dominika Křesťanová.

Výstava vznikla u příležitosti padesátého výročí pražské premiéry hry Jonáš a tingl-tangl v dnes už neexistujícím divadle Na Slupi. V kabaretu z roku 1962 vystupují Šlitr a Suchý poprvé jako herci. Suchý jako ten zkušenější s francouzským slamákem, Šlitr v černé buřince jako popleta. Tak ho znají jistě všichni, jako výtvarníka si ho mohou připomenout ve výtoňské galerii.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)